Gemeente De Ronde Venen


Inwoners gevraagd mee te denken over naam nieuwe gemeente

In Abcoude en De Ronde Venen is zondag 20 december een campagne van start gegaan waarmee inwoners worden opgeroepen een naam te bedenken voor de nieuwe gemeente die ontstaat na het samengaan van Abcoude en De Ronde Venen. Tijdens de kerstmarkt in het centrum van Mijdrecht werden flyers uitgereikt waarop inwoners hun suggesties konden invullen.

Abcoude en De Ronde Venen staan aan de vooravond van een fusie. In februari zal de Tweede Kamer waarschijnlijk instemmen met het samengaan van de twee gemeenten per 1 januari 2011. De gemeentebesturen van Abcoude en De Ronde Venen vinden dat bij een nieuwe gemeente ook een nieuwe naam hoort. Alle inwoners van beide gemeenten worden daarom opgeroepen suggesties in te sturen. Om de nieuwe naam te kunnen gebruiken is snelheid geboden. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer, in februari, moet de naam bekend zijn.

Â

Waar moet de nieuwe naam aan voldoen?

Suggesties voor de naam van de nieuwe gemeente moeten aan een aantal criteria voldoen.

De naam moet:

* acceptabel zijn voor inwoners;

* bijdragen aan de landelijke positionering van de gemeente;
* een positief gevoel oproepen;

* makkelijk uit te spreken zijn;

* onderscheidend zijn en geen verwarring veroorzaken met bestaande namen;

* historische of geografische verwantschap hebben en passen bij identiteit van (deel van) gebied.

Tot 7 januari 2010 kunnen inwoners suggesties doen door een e-mail te sturen, met een korte toelichting, naar nieuwenaam@derondevenen.nl. Of een briefje naar postbus 250, 3641 AL Mijdrecht. Onder de inzenders worden vijf Iris-cheques ter waarde van ⬠50 verloot.

Een speciaal ingestelde werkgroep zal alle inzendingen beoordelen. In de werkgroep zit onder andere een vertegenwoordiging uit beide gemeenteraden en vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties. De werkgroep zal een top vier met namen samenstellen waarbij wordt geadviseerd om de nummer één van de lijst als naam van de nieuwe gemeente te gaan gebruiken. De gemeenteraden van Abcoude en De Ronde Venen zullen over dit voorstel uiterlijk begin februari 2010 een besluit nemen.