Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Terugname tapijt moet gebruikers stimuleren nog groener te worden Nieuwe grondstoffen uit 140 ton oud tapijt

Waalwijk, dinsdag 22 december 2009 - Tapijtfabrikant DESSO heeft ruim 140.000 kilo oud tapijt teruggenomen in het kader van het 'terugnameprogramma' dat eerder dit jaar is opgestart in samenwerking met de Van Gansewinkel Groep. In dit programma wordt oud tapijt verwerkt tot ruw materiaal voor nieuw tapijt. De terugname is onderdeel van de ambitie van DESSO om in 2020 volledig volgens de Cradle to Cradle filosofie te kunnen produceren.

Afval is voedsel
De Cradle to Cradle filosofie houdt in dat alle grondstoffen herbruikbaar moeten zijn: het 'afval is voedsel' principe. Met het terugnameprogramma wil DESSO gebruikers van tapijt stimuleren om duurzamer en ecologischer te denken. "Miljoenen vierkante meters tapijt gaan jaarlijks richting de stortplaats," vertelt Stef Kranendijk, CEO van DESSO. "Wij zetten ons in om dit afval weer te gebruiken in ons productieproces of elders." Desso verwacht in de zomer van 2010, een jaar na de start van het terugnameprogramma, ruim een half miljoen kilo tapijt te hebben teruggenomen.

Ondernemers inspireren
Boerhof Projectinrichters uit Heeten is één van de eerste partijen waar DESSO de terugname van een project inmiddels succesvol mee heeft afgerond. "Iedereen wil zo groen mogelijk produceren, maar weet vaak niet hoe. We hopen ondernemers met het programma te inspireren en te ondersteunen bij hun keuze om duurzamer te werk te gaan. Boerhof is daar een mooi voorbeeld van," aldus Kranendijk.

In samenwerking met de Van Gansewinkel Groep wordt dit tapijtafval momenteel verwerkt tot secundaire brandstof voor de cementindustrie. In de nabije toekomst zal het tapijtafval gescheiden worden en het garen worden omgesmolten tot nieuw garen en kan de tapijtrug worden hergebruikt als nieuwe rug. Op dit moment wordt de kalk die in het tapijt zit gebruikt in de cementindustrie als grondstof. Op deze manier wordt afval gebruikt als voedsel voor nieuwe producten, precies zoals dat in de natuur gebeurt. Dit is in lijn met de Cradle to Cradle filosofie die DESSO heeft omarmd.

Over DESSO
Al meer dan 80 jaar toont DESSO zich een betrouwbare partner als producent van tapijt, met toepassingen in kantoren, openbare gebouwen, scholen, ziekenhuizen, vliegtuigen, hotels en cruiseschepen. Duurzaamheid en creativiteit zijn belangrijke kernwaarden die tot uitdrukking komen in het ontwerp en de Cradle to Cradle-doelstellingen. Tot zijn klanten rekent DESSO onder andere de Rabobank, ABN AMRO, KPN, KLM, Marriot Hotels en Virgin Atlantic. www.DESSO.com.

-einde-
**