Ingezonden persbericht


Projectweek over conflicthantering voor het VMBO

Peers of Romeo & Julia is een projectweek over conflicthantering voor het VMBO. Aansluitend is er een traject waarbij de school wordt begeleid bij de invoer van peer mediation.

Aanleiding
Uitingen van agressie en geweld komen meestal niet uit het niets. Als je een incident grondig bekijkt, kom je al snel tot de conclusie dat een voorval vaak te maken heeft met de omgang tussen individuen en groepen in en om de school. De aandacht voor de wijze waarop jongeren met elkaar omgaan en hun onderlinge communicatie is belangrijk om conflicten te voorkomen en op te lossen. Zeker jonge mensen hebben 'tools' nodig om op een respectvolle manier met elkaar om te leren gaan. Deze tools of 'gereedschappen' bieden we aan tijdens het project Peers of Romeo & Julia.

De projectweek is gebaseerd op het traditionele verhaal van Shakespeare, maar nu in een vernieuwd jasje. De leerlingen bepalen via een bijbehorende website het verloop van het verhaal. Zij kiezen op welke wijze zij vinden dat een conflict in het verhaal moet worden opgelost.

De projectweek bestaat uit vier dagen, waarbij leerlingen drie dagen aan de hand van verschillende werkvormen inzicht krijgen in en oefenen met conflicthantering. Op dag vier presenteren de leerlingen wat zij hebben geleerd.

Kosten
De totale kosten voor de projectweek en de begeleiding bij peer mediation bedragen slechts 750 euro (ongeacht het aantal klassen en/of schoollocaties)

De organiserende partijen zijn: de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, Stichting Euro's voor Vrede en Pax Christi Vlaanderen.




Ingezonden persbericht