Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

RECALLS WEER STABIEL - WEL VEEL GRENSOVERSCHRIJDEND

Rotterdam - 22 december 2009 - Het aantal recalls in de voedingsmiddelen- en drankenhandel is, met tot nu toe 16, dit jaar weer terug op het niveau van voor 2008. Dat jaar kende een recordaantal van 24, tegen 15 en 13 recalls in de jaren daarvoor. Opvallend is vooral het grensoverschrijdend karakter van de recalls. Steeds meer fabrikanten exporteren een deel van hun producten. Vaak moet daarom bij een recall wereldwijd in diverse landen tegelijk worden opgetreden, wat zowel logistiek als juridisch erg complex is. Ondanks adequaat eigen risicomanagement worden fabrikanten ook geconfronteerd met recalls als gevolg van fouten van derden die van invloed zijn op hun eigen producten. Dit concludeert Nassau verzekeringen tijdens haar jaarlijkse analyseronde van de schademeldingen.

Het gaat dit jaar om 9 terughaalacties en 7 gepubliceerde waarschuwingen. Een terughaalactie betreft het daadwerkelijk terughalen van alle producten naar de fabrikant of leverancier, zonder uitzondering. Bij een waarschuwing is dit vaak niet het geval. De consument wordt dan geïnformeerd dat er een risico is en zou het aangeschafte product kunnen retourneren. Bij een waarschuwing kan het ook gaan om een veiligheidsvoorschrift; de fabrikant informeert over bepaalde fouten en geeft aan hoe de consument hinder hiervan kan voorkomen.

Wolfgang Dinzen, Manager Crisismanagement bij Nassau, licht toe; 'Een recall kan verwoestende gevolgen hebben voor een onderneming door omzetdaling, reputatieschade en verlies van marktaandeel. De oorzaak van een recall is vaak een foutje of onoplettendheid in het productie- of distributieproces maar een recall kan ook het gevolg zijn van een opzettelijke (wraak)actie of van fouten die toeleveranciers maken en daardoor in het product sluipen. Vaak is een producent niet voorbereid op een dergelijke situatie. Naast het installeren van goede controle- en meldingssystemen moeten zij hun verzekeringsstatus jaarlijks tegen het licht houden en nagaan of deze nog aansluit bij hun omvang en eventuele internationale activiteiten en dus bij de aard van potentiële recalls'.

Over Nassau verzekeringen

Nassau verzekeringen is een onafhankelijke internationale verzekeraar en specialist in bedrijfsmatige schadeverzekeringen. Sinds 1958 biedt Nassau maatwerkoplossingen voor specifieke doelgroepen en ingewikkelde verzekeringsrisico's. Nassau is de grootste Nederlandse beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar en verzekert vele beroepsgroepen zoals advocaten, accountants, ingenieursbureaus, arbodiensten en architecten. Nassau introduceerde als eerste in Nederland de bedrijfschadeverzekering. Nassau is verder toonaangevend in bestuurdersaansprakelijkheid, juweliersverzekeringen, brand, glas- en inbraakverzekeringen, technische verzekeringen en crisismanagementverzekeringen zoals product recall en kidnap&ransom. Nassau verzekeringen maakt deel uit van de Bloemers Nassau Groep met het hoofdkantoor in Rotterdam en vestigingen in Keulen, München, Hamburg, Kopenhagen en Parijs. Bij Nassau werken 200 mensen. www.nassauverzekeringen.nl.

EINDE