Ingezonden persbericht


Persbericht, 22 december 2009

Radio 1 onderzoek:

Helft bevolking ruilt privacy in voor meer veiligheid

Veiligheid en privacy centraal tijdens Decennium10Daagse

Privacy inleveren voor meer veiligheid? Deze vraag verdeelt de Nederlandse bevolking. 46 Procent is bereid een deel van zijn privacy op te geven voor meer veiligheid. 43 Procent is het hier mee oneens. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau De Vos en Jansen in opdracht van Radio 1.

Aanleiding voor het onderzoek is de Decennium10Daagse op de nieuws- en sportzender. Het thema van de tweede dag van de Decennium10Daagse is 'veiligheid en privacy' en het jaar 2001 staat centraal.

Radio 1 blikt vanaf 22 december met de Decennium10Daagse terug op het eerste decennium van de 21e eeuw dat op 31 december wordt afgesloten. De Radio 1 Decennium Top 100 is tien dagen lang de rode draad in de uitzending.

Programma 23 december

Op 23 december staat het jaar 2001 centraal tijdens de Decennium10Daagse, het thema is veiligheid en privacy.

Mieke van der Weij en Carl-Johan de Zwart presenteren live de 'Decenniumochtend' tussen 09.00 en 12.00 uur vanuit het omroeparchief van Beeld en Geluid. Aansluitend komt tot 14.00 uur het programma 'Decenniumlocatie' rechtstreeks vanuit Volendam. In 2001 brak hier op oudejaarsavond brand uit in Café het Hemeltje. Presentatoren Jurgen van den Berg en Jan Mom spreken met slachtoffers, hulpverleners en inwoners van Volendam die de ramp van dichtbij meemaakten en praten over de impact van deze gebeurtenis op het leven nu.

Vanaf 14.00 uur duikt Dieuwertje Blok in het 'Decenniumarchief' en presenteert de meest indrukwekkende Radio 1 reportages van de afgelopen 10 jaar. Daarna de 'Deceniummiddag', twee uur debat over veiligheid en privacy onder leiding van Jurgen Maas en Willemijn Veenhoven. Hans Boutellier, Tjibbe Joustra zijn twee van de gasten die aanschuiven voor dit programma, live vanuit Beeld en Geluid.

In 'Decenniumsport' van 18.00 tot 20.00 uur praat Gio Lippens met basketbalcoach Ton Boot. Om middernacht is er aandacht voor cabaret in 'Decenniumcabaret'. Hans Smit neemt samen met Bas Heijne het jaar 2001 door aan de hand van cabaretfragmenten van dat jaar. In de nachtprogrammering tijdens de Decennium10Daagse is veel aandacht voor muziek uit deze 10 jaar. Presentatie is in handen van Hubert Mol en Paul van Gelder.

Voor meer informatie over de programmering: www.radio1.nl