Ingezonden persbericht


Persbericht

Winterse weer obstakel voor vrachtverkeer

De afgelopen dagen ondervindt het vrachtverkeer veel overlast van de winterse omstandigheden in Nederland. Van de vroege ochtend tot laat in de avond blijven de meldingen van gestrande vrachtwagens binnenstromen bij de alarmcentrale van Europ Assistance/VerzekeraarsHulpDienst.
Als uitvoerend orgaan van het landelijk Centraal Meldpunt Vrachtwagens (CMV) verricht Europ Assistance/VerzekeraarsHulpDienst in opdracht van de Stichting Incident Management Vrachtwagens de eerste bergingen van gestrande vrachtauto's op de Nederlandse wegen. De alarmcentrale geeft daarmee uitvoering aan beleidsregels Incident Management van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, die betrekking hebben op een gecoördineerde aanpak van bergingsactiviteiten bij vrachtwagenincidenten.
Als gevolg van de zware sneeuwval is het gemiddelde aantal vrachtwagenstrandingen in de laatste dagen verdubbeld. Vorige week donderdag werd met ruim enkele tientallen incidenten in de noordelijke provincies verreweg de hoogste piek waargenomen. De meldingen behelzen vooral vrachtwagens die door het gladde wegdek geschaard of in de berm terechtgekomen zijn. Op zondag lag het zwaartepunt tussen 15.00 en 16.00 uur, op de snelwegen rondom Utrecht en ten zuiden daarvan. Ook maandag werden in het gehele land extra bergers ingezet.
Ondanks de extreme weersomstandigheden en de extra drukte is de alarmcentrale, mede dankzij de goede samenwerking met bergingsspecialisten, in staat om alle vrachtwagenstrandingen snel af te handelen. Door de stilgevallen vrachtwagens terstond te bergen of zo mogelijk rijdbaar op weg te helpen, wordt de doorstroming van het overige wegverkeer - zo goed als in de huidige winterse situatie haalbaar is - op gang gehouden. Europ Assistance/VerzekeraarHulpDienst levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid.


- Einde persbericht -