EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

22 december 2009

EVO: 'afwijzing verhoging loodsentarieven goed nieuws voor HANDEL EN INDUSTRIE'

Minister Eurlings heeft zijn handtekening gezet onder de zogeheten loodsenregeling. Na een aanvankelijk voorstel van het Loodswezen om de tarieven voor 2010 met gemiddeld 20 procent te verhogen, is uiteindelijk een resultaat uit de bus gekomen dat neerkomt op een gemiddelde verlaging van de tarieven met 2,75 procent. EVO had samen met andere partijen bij de NMa bezwaar gemaakt tegen de aangekondigde tariefverhoging. De NMa heeft vandaag bevestigd dat zij het voorstel van de loodsen niet accepteert.

Het loodswezen wilde de zeevrachttarieven verhogen omdat zij als gevolg van de crisis minder inkomsten binnenkreeg, waardoor de prepensioenreservering in gevaar kwam. EVO vindt niet dat het loodswezen de gevolgen van de crisis moet afwentelen op de markt. Nu de drastische tariefverhoging van de baan is, betekent dit voor verladers, met name in het bulksegment, een besparing van miljoenen euro's aan loodskosten per jaar.

Tot tevredenheid van EVO heeft het loodswezen bovendien gehoor gegeven aan het dringend verzoek om de loodstarieven te verlagen door efficiënter te gaan werken. Ook is EVO voorstander van meer marktwerking in het Loodswezen. Daarmee hoeft de kwaliteit van de dienstverlening niet onder druk komen te staan. Tot 2019 heeft het loodswezen nog een monopoliepositie in de Nederlandse havens.

Voor de uitspraak van de NMa, zie: http://www.nmanet.nl/nederlands/home/Actueel/Nieuws_Persberichten/NMa_Nieuwsberichten/Nieuwsberichten_2009/2009_Q4/30-09_NMa_brengt_Loodsentarief_omlaag.asp