Prof. Anton van der Geld presenteert top 10 goede voornemens 2010


ANTWERPEN/'S-HERTOGENBOSCH, 20091222 -- De Vlaams-Nederlandse prof. Anton van der Geld wil in 2010 balans, succes en geluk binnen ieders handbereik brengen. Hij ontwikkelde daarvoor 10 goede voornemens die door iedere man en vrouw in 2010 in de praktijk kunnen worden gebracht. Aan de 10 goede voornemens ligt zijn nieuwe visie ten grondslag: "Er is een andere en nieuwe visie nodig op leven en werken. Met deze visie kunnen we de toekomst met meer vertrouwen tegemoet zien dan in 2009. Als iets dit jaar duidelijk is geworden: we kunnen niet steeds meer willen, meer reizen, meer vliegen, meer feesten, meer bezitten."

Volgens Van der Geld zijn we steeds meer de balans kwijtgeraakt. "Overbesteding en hebzucht hebben ons in een diepe economische en financiële crisis gestort. Het dragen van gewichtige brillen in oogklepformaat en het zich verbergen achter geleerde rekenkundige modellen hebben het gezond verstand van de mens in de hoek gezet. De menselijke balans is de afgelopen jaren steeds verder zoekgeraakt, terwijl het juist de balans is die uitkomst kan bieden. Wie in 2010 de tien goede voornemens weet te realiseren, staat stabiel en met meer succes en geluk in het leven."

De top 10 van zijn goede voornemens komen niet uit de lucht vallen. Ze zijn door prof. van der Geld de afgelopen tijd onderzocht, ontwikkeld en geformuleerd. Zij komen aan de orde in zijn recente voordrachten, artikelen en pas verschenen boek `Je leven is van jou'. Uitgebreid besteedt hij aandacht aan de tien cruciale voornemens voor de moderne man en vrouw. Bij ieder van de tien voornemens draait het erom: Wat maak ik van mijn leven, wat wil ik bereiken en wat wil ik anders gaan doen? Van der Geld geeft tools om deze vragen te beantwoorden en het voornemen in de praktijk te brengen.

Van der Geld heeft zijn top 10 onderverdeeld in drie fases. Door het uitvoeren van de eerste vijf voornemens leer je jezelf kennen. Deze zelfkennis heb je nodig om de vier volgende voornemens te realiseren. Deze volgende voornemens zijn er op gericht, hoe je kunt slagen in het leven. Het tiende voornemen is de kroon op het werk: je voornemen om écht gelukkig te worden.

Voor anders leven en anders werken is veel belangstelling in de media. Zo legt Van der Geld in het januarinummer van verschillende tijdschriften uit waar het uitvoeren van de top 10 je toe brengt. Weg met vastgeroest gedrag en vooroordelen over jezelf. Welkom voor balans tussen werk en privé, tussen `verplichtingen' en vrije tijd. Toon begrip en respect voor anderen als basis voor een betere en eerlijkere samenleving voor iedereen.

Prof. Anton van der Geld brengt zijn toekomstvisie in het kader van het 20-jarige bestaan van de stichting BeNeLux-Universitair Centrum voor wetenschap, cultuur en humaniteit in Europa. Deze stichting, waarvan hij voorzitter is, bevordert de kruisbestuiving en samenwerking op deze drie gebieden tussen Noord en Zuid. Hij voerde dan ook gesprekken met zowel Nederlanders als Vlamingen over hoe zij willen leven en werken. Onder de tien bekende Nederlanders en Vlamingen die hij interviewde, bevinden zich: premier Balkenende, seksuologe Goedele Liekens, oud-premier Guy Verhofstadt, vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius, tv-presentatrice Frieda Van Wijck, ontwerper Jan des Bouvrie, prof. Pieter van Vollenhoven van het Koninklijk Huis.