Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 17 december 2009

Designhuis geeft overzicht van Nederlands ontwerp
Design Bazaar biedt beste van Dutch Design

Van Wiel Arets tot Marcel Wanders, van Artifort tot Tichelaar, van tafels en textiel tot vazen en verlichting. Van 22 december tot en met 28 februari 2010 presenteert het Designhuis in Eindhoven een overzicht van het beste wat Dutch Design de consument op dit moment te bieden heeft. Onder de titel 'Design Bazaar' presenteren ruim 100 vooraanstaande Nederlandse fabrikanten, producenten, merken en individuele ontwerpers unica en (serie)producten. Met als gemeenschappelijke noemer: ontworpen en in de meeste gevallen ook gemaakt in Nederland. En daadwerkelijk te koop.

Het Designhuis in Eindhoven opende zijn deuren tijdens de Dutch Design Week in oktober 2007. Inmiddels wordt door een aantal partijen (Design Academy Eindhoven, Brainport, TU Eindhoven, Dutch Design Week en Designhuis) gezamenlijk gewerkt aan een vernieuwde opzet. Verwacht wordt dat deze op 1 maart is gerealiseerd.

In de aanloop naar die nieuwe opzet, als intermezzo tussen twee exposities, organiseert Yksi Ontwerp 'Design Bazaar', een presentatie van hedendaags Dutch Design. Geen concepten of prototypen, maar producten die ook daadwerkelijk te koop zijn.

In tien ruimten van het Designhuis komen evenzoveel categorieën aan bod, als in een warenhuis: stoelen, tafels, banken, keukenaccessoires, vazen, textiel, schoenen, verlichting, tassen en sieraden. In de keuze van de selectie wordt Yksi Ontwerp bijgestaan door een aantal vooraanstaande personen in de wereld van Dutch Design, zoals Jan Jansen (schoenontwerper) en Chequita Nahar (sieraadontwerper) ism Galerie Marzee, Louise Smit, Rob Koudijs en Galerie Ra, Gijs Bakker (sieraadontwerper en oprichter Droog), Inge Specht (schoenenmuseum), Hoite Hoogendam (Vos Interieur Groningen), Frederik van Heereveld (Feek), Marijn van der Poll (zelfstandig ontwerper), Monique Anker (Lensvelt), Jan Hoekstra (art director VKB) en Kamer 465.

Design Bazaar is te zien van 22 december tot en met 28 februari 2010. Voor deze presentatie geldt een gereduceerde entreeprijs van 5 euro (inclusief een kop koffie).

Daarnaast is de expositie 'Iconen in beeld' te zien. Stichting de Negende gaat de meest kenmerkende personen, organisaties en momenten uit de zogenaamde Canon van Eindhoven zichtbaar en tastbaar maken. Er is al een boekje over deze canon, en eerder was een foto-expositie (met filmbeelden) te zien. De Negende nodigde 23 ontwerpers uit om hun visie op die iconen van de Canon van Eindhoven te verbeelden. In evenzoveel nieuwe souvenirs van Eindhoven vertellen deze ontwerpers het verhaal van de stad middels hedendaagse technologie. De expositie 'Beleef De Canon' is te zien van 19 december tot en met 28 februari 2010.

Daarnaast is tot en met 24 januari de expositie 'Outside the Box' te zien bij Yksi Expo, eveneens in het Designhuis.

Dit project is tot stand gekomen met bijdragen van Yksi Ontwerp, Gemeente Eindhoven en Provincie Noord-Brabant.

--