Ingezonden persbericht


OBA Live is een dagelijkse talkshow over samenleving, religie, cultuur en politiek. Ook wordt er elke dag live-muziek ten gehore gebracht rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek).

Dinsdag 22 december 19.00-21.00 uur radio 5
EEN COMPILATIE VAN EERDERE UITZENDINGEN
Presentatie: Hatice Kursun

Onze hoofdgast is Luit Mols kunsthistorica, arabist en gastconservator van de tentoonstelling OMAN in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In deze tentoonstelling worden circa 300 topstukken tentoongesteld van verschillende museale collecties uit het sultanaat Oman. Haar belangstelling voor islamitische kunst werd gevoed tijdens verschillende museastages in het Midden-Oosten.

De Iraanse kunstenaar Sam 'Zielzoeker' Yazdanpanna pleit in de islamitische canon van het boek Poster for Poster. Het boek laat zien dat beeldtaal in de islamitische wereld, waar kalligrafie en andere vormen van abstracte beeldende kunst altijd een zeer hoog niveau gehad, nog altijd relevant en vernieuwend is.

Voor de een is groen de kleur van de islam, voor de ander is het de kleur van de milieubeweging. Voor Serdar Koker geldt het allebei. Met zijn Groene Moskee pleit hij voor een ecologisch bewuste moslimgemeenschap.

Jip en Janneke worden Iraanse kinderhelden omdat studente Islamitische theologie Simin Rafati alle verhalen van Jip en Janneke in het Perzisch vertaalde. De Commissie van censuur had alleen moeite met het hondje Takkie.

In De Kwestie van de Week dit keer publicist Youssef Azghari over de commotie die is ontstaan over de niqaab in Egypte. Daar heeft de hoogste religieuze autoriteit, Skeikh El-Tantawi, een niqaab-verbod uitgevaardigd op de toonaangevende Al Azhar-Universiteit omdat de gezichtssluier niets met de islam te maken heeft.

Paneldiscussie
Waarom wordt er in Nederland zo weinig islamitische kunst vertoond in musea terwijl veel kunstschatten liggen te verstoffen in de opslagruimtes? Jan de Hond, conservator Rijksmuseum, Mirjam Hoijtink, hoogleraar Cultuurgeschiedenis Museumstudies en Behrang Mousavi, museoloog en oprichter van virtueel museum Arabesk gaan discussiëren of de Nederlandse musea hier niet een enorme kans laten liggen.

Live muziek
Singer/Songwriter Chihiro Geuzebroek verrast ons met een eigen jazzy stijl. Begeleid door de Griekse gitarist Kostas zullen haar liedjes over thema's als vriendschap en eerste liefdes bij menig luisteraar resoneren. OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud op de website van obalive.

OBA Live is ook op televisie te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op de website van Spirit24.