Ingezonden persbericht


Persbericht, 22 december 2009

Presentatie 'Een tevreden roker is geen onruststoker' bij Nieuw Land

Lelystad - De geschiedenis van pijpen en tabak gaat terug naar de tijd van ontdekkingsreiziger Columbus die ze meenam van zijn ontdekkingsreis in 1492. In de zestiende/zeventiende eeuw waren de eerste pijpen verkrijgbaar. In het Studiecentrum van Nieuw Land zijn resten van tabakspijpen uit zowel deze periode, als pijpen uit de negentiende en de twintigste eeuw te zien. De pijpen zijn onderdeel van de collectie archeologische vondsten van het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Flevoland.

In de zestiende eeuw werd de behoefte aan pijpen zo groot dat het beroep van pijpenmakers ontstond. Op bescheiden schaal ontstond een pijpennijverheid. Van fijne taaie witbakkende klei werden in koperen persvormen de pijpen geperst. Niet alleen de functionaliteit van de pijpen was belangrijk, ook het uiterlijk. Zo zijn er pijpenkoppen met rijke barokke versieringen, mensfiguren, mythologische figuren, familie- en stadswapens, gelegenheidsfiguren, kroningen, geboorten en nog veel meer.

In de Flevolandse bodem zijn enorme hoeveelheden pijpenkoppen gevonden. Het bleek een ware hobby te zijn voor de kinderen van landbouwers om deze schatten te verzamelen. Een deel van deze vondsten kwam uiteindelijk bij het museum Schokland terecht van waaruit het archeologisch onderzoek in Flevoland in de beginjaren werd uitgevoerd.

De presentatie 'Een tevreden roker is geen onruststoker' is tot 21 februari 2010 te zien in het Studiecentrum van Nieuw Land. Kijk voor de openingstijden van het Studiecentrum op www.nieuwlanderfgoed.nl



Ingezonden persbericht