Gemeente Rotterdam

22 december 2009

Bevolkingsprognose 2010- 2025 bekend

Bevolking Rotterdam groeit; meer gezinnen in de stad

De bevolking van Rotterdam blijft groeien en er treedt nauwelijks vergrijzing op. Rotterdam wijkt hiermee af van de landelijke trend, die een toenemende vergrijzing laat zien. De verwachting is dat het aantal Rotterdammers toeneemt tot 610.000 inwoners in 2025. Meer starters en dertigers kiezen er in de toekomst voor om met hun (eventueel te krijgen) kinderen wooncarrière maken in de stad. Uit de prognose blijkt verder dat het aandeel allochtone Rotterdammers minder snel zal toenemen dan voorgaande jaren. Voor zover de traditionele immigrantengroepen (Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen) groeien, komt dit niet door nieuwe immigratie, maar vooral door de groei van de tweede generatie. Dit blijkt uit de nieuwe gemeentelijke bevolkingsprognose die het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) heeft opgesteld.

Minder verhuizingen naar andere gemeenten

Tot en met 2002 vertrokken jaarlijks gemiddeld ruim drieduizend Rotterdammers naar andere gemeenten. Volgens de onderzoekers zal deze negatieve selectieve migratie afnemen. Naar verwachting zullen meer starters en dertigers ervoor kiezen om met hun (eventueel te krijgen) kinderen wooncarrière te maken in de stad. Deze ontwikkeling wordt o.a. toegeschreven aan de verbeteringen in de woningvoorraad die gerealiseerd worden.

Aandeel allochtone bevolkingsgroepen

De groei van het aantal allochtone inwoners neemt af. De groei van traditionele, niet- westerse migrantengroepen (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen) komt in de komende jaren niet door immigratie van nieuwe bewoners, maar vooral door een verdere groei van de tweede generatie: kinderen die in Rotterdam geboren worden.

Bevolkingsopbouw Rotterdam vs Landelijk

De bevolkingsopbouw van Rotterdam laat een veel stabieler beeld zien dan de landelijke opbouw (zie figuur 2). Wanneer het lukt om de juiste woonmilieus te creëren, zullen meer starters en dertigers zullen ervoor kiezen om met hun toekomstige kinderen in Rotterdam te blijven wonen. Hierdoor blijft het aandeel baby's, peuters en kleuters nagenoeg constant. Ook het aandeel van de potentiële beroepsbevolking verandert nauwelijks en neemt zelfs licht toe. Overigens neemt het aandeel senioren ook toe, doordat de huidige brede groep van 40 tot 64 jarige Rotterdammers ouder wordt. De stabiele nieuwe aanwas en de voor een grote stad typerende migratiestromen zorgen er echter voor dat er in zijn geheel nauwelijks vergrijzing optreedt.

Op 1 januari 2009 telde Rotterdam 587.161 inwoners. Na 2011 vlakt de groei enigszins af, om vanaf 2016 weer te stijgen. In 2020 zijn er naar verwachting 602.000 Rotterdammers en in 2025 staat de teller dan op 610.000 Rotterdammers. Bij deze prognose is de toetreding van de gemeente Rozenburg tot de gemeente Rotterdam niet inbegrepen. Op dit moment telt Rozenburg circa 12 duizend inwoners.