Gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg kan contracten voor hulp bij
huishouden definitief maken

Continuïteit in zorg voor klanten verzekerd

De gemeente Tilburg kan definitief contracten sluiten met zes zorgorganisaties. Die gaan hulp bij het huishouden leveren voor 1.024 Tilburgse klanten, die gekozen hebben voor een zogenoemde voorziening in natura. Dat is hulp bij het schoonmaken door iemand die in dienst is van een organisatie. De rechter heeft vanochtend uitspraak gedaan in een kort geding dat door Thebe was aangespannen. Alle bezwaren van Thebe zijn afgewezen. Wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn): "Ik ben zeer tevreden met deze uitspraak. Die toont aan dat wij met de aanbesteding zeer zorgvuldig en op de juiste manier te werk zijn gegaan."
Per 1 januari verlenen zes organisaties deze vorm van thuiszorg: Stichting de Wever, Surplus de Zorgverlener, Nuevo, TSN, Tzorg, Actief zorg. Thebe zal voor een overgangsperiode van drie maanden nog bemiddelen voor de klanten die nu nog via hen deze lichte vorm van hulp ontvangen. "Ik ben blij dat er nu eindelijk een einde is gekomen aan de onzekerheid bij de klanten. We gaan nu met man en macht werken om na 1 januari de zorg ook daadwerkelijk te blijven leveren. Ik denk dat we met de zes zorgorganisaties daarin zeker gaan slagen", licht Mevis toe.
Klanten Thebe
Alle 773 klanten die nu nog eenvoudige hulp ontvangen via Thebe, krijgen zo snel mogelijk een brief. In goed overleg tussen de gemeente en Thebe is besloten om de zorgverlening via Thebe tijdelijk tot 1 april 2010 te continueren. Ook de alfahulpen die in dienst willen van Thebe worden geïnformeerd, zij kunnen tot die datum hun werk via Thebe uitvoeren. "Op deze manier kan er een goede overgang plaats vinden naar een nieuwe zorgaanbieder. En dat betekent dat de zorg gecontinueerd kan worden, alle klanten zijn ervan verzekerd dat zij vanaf 1 januari hulp bij hun huishouden blijven krijgen. Goed dat Thebe ondanks de voor hun vervelende uitspraak toch wil meewerken aan een soepele overgang", aldus Mevis. Achtergrond
De aanbesteding voor eenvoudige hulp bij het huishouden (hulp bij huishouden 1) was nodig vanwege een wetswijziging die op 23 juni 2009 is goedgekeurd. Direct daarna is de gemeente Tilburg gestart met de aanbestedingsprocedure. Half november 2009 maakte de gemeente de voorlopige gunning bekend aan de partijen die een offerte hadden ingediend. Omdat Thebe in beroep ging tegen de voorlopige gunning, moest de gemeente Tilburg de contracten uitstellen.
Bij eenvoudige hulp bij het huishouden gaat het om hulp bij mensen die zelf prima kunnen aangeven wat er moet gebeuren. Zij kunnen kiezen tussen een alfacheque, een persoonsgebonden budget of een voorziening in natura. Zo'n 1.900 klanten hebben gekozen voor de alfacheque. Zij kunnen terecht bij 18K, die bemiddelt bij het vinden van een alfahulp. Zo'n 250 personen hebben een persoonsgebonden budget waarmee ze zelf hulp inkopen. Overigens blijft Thebe de hulp bij het schoonmaken én het regelen van het huishouden gewoon uitvoeren (de zogenoemde hulp bij huishouden 2).