Evangelische Omroep

Nr.321
Hilversum, vrijdag 22 december 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 52 en 53

XMIX, woensdag 23 december, 13.17 uur, Nederland 3 Papegaai
Een bijzondere papegaai is gestolen. De papegaai is beroemd om zijn prachtige zangstem en hij moet zo snel mogelijk terug naar de dierentuin. De helden van XMIX komen in actie. Op hun zoektocht ontdekken ze veel vreemde dieren.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Goud, Wierook en Mirre, woensdag 23 december, 16.30 uur, Nederland 2 Hollandse Kerst in Canada
Een serie van vier programma's over de kerstviering van Nederlandse emigranten in Canada. Wat is er nog over van de typisch Nederlandse gewoontes en in hoeverre hebben zij hun draai gevonden in het nieuwe vaderland? Ds. Arie van der Veer zoekt de voormalige emigranten op in het seniorencentrum Holland Christian Homes in Brampton, vlak bij Toronto. Dit complex met meer dan 1000 woningen is een verzamelplaats van Hollandse cultuur in Canada. Jaarlijks hoogtepunt in HCH is het Hollandse Kerstfeest in Heritage Hall. Voor de aankleding van dit feest zoekt ds. Van der Veer de hulp van een aantal bedrijven in de regio met een Nederlandse oorsprong. In deze aflevering staat Elisabeth van Meggelen centraal. In haar seniorenflat staat een vleugel, waar ze graag op speelt. Naar haar emigratie naar Canada besluit ze op het conservatorium te gaan studeren, wat ze met succes afrondt. Als haar man plotseling overlijdt, staat ze voor het dillemma hoe ze haar gezin moet onderhouden. Ze gaat dan voor makelaar studeren, en is jarenlang een bekend gezicht in de makelaardij in Toronto. Inmiddels is ze dirigent van een aantal koren en ook bespeelt ze het orgel van de Christian Reformed Church in de buurt van Toronto.

Checkpoint, woensdag 23 december, 16.50 uur, Nederland 3 Je jas.. die beschermt je tegen ongelukken en als het goed is gaat hij een tijdje mee. Zo'n jas moet eigenlijk een hoop aankunnen. Maar wat voor jas kan nou het meeste aan? En welke jas kan het beste tegen een stootje? We braden 'm aan het spit en halen hem door de vuilniswagen. Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Beroemde Bijbelverhalen, donderdag 24 december, 12.40 uur, Nederland 3 Jezus wordt geboren
Naar Lucas 1:26-38; 2:1-7; 2:8-20; 2:25-40
Jozef en Maria zijn op reis naar Bethlehem. Maria verwacht een kindje. Jozef en Maria komen bij de herberg. Maar de herberg is vol. Ze kunnen wel in de stal slapen, bij de dieren. In de stal wordt Jezus geboren. Maria wikkelt haar kindje in een doek. Ze heeft geen wieg. Daarom slaapt het kindje in de voerbak van de dieren.

Checkpoint, donderdag 24 december, 16.50 uur, Nederland 3 Wat doe je als geen afwasmiddel hebt, maar toch je bord schoon wil hebben? Kun je ook afwassen met douchegel en tandpasta of zijn zand en citroenen de beste schoonmakers? Of werkt de combinatie cola en mentholsnoepjes misschien? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Goud, Wierook en Mirre, donderdag 24 december, 16.30 uur, Nederland 2 Hollandse Kerst in Canada
Een serie van vier programma's over de kerstviering van Nederlandse emigranten in Canada. Wat is er nog over van de typisch Nederlandse gewoontes en in hoeverre hebben zij hun draai gevonden in het nieuwe vaderland? Ds. Arie van der Veer zoekt de voormalige emigranten op in het seniorencentrum Holland Christian Homes in Brampton, vlak bij Toronto. Dit complex met meer dan 1000 woningen is een verzamelplaats van Hollandse cultuur in Canada. Jaarlijks hoogtepunt in HCH is het Hollandse Kerstfeest in Heritage Hall. Voor de aankleding van dit feest zoekt ds. Van der Veer de hulp van een aantal bedrijven in de regio met een Nederlandse oorsprong. In deze aflevering staat de heer Duivendijk centraal. Als de heer Duivendijk in 1954 in Canada aankomt, heeft hij al gediend in het leger in Nederlands-Indië en is hij met de handschoen getrouwd, zoals dat toen heette. Samen met zijn vrouw begint hij dan in Canada een nieuw leven en pakt zijn oude vak van boekhouder weer op. Hij heeft verschillende overheidsfuncties bekleed bij de Canadese regering. In zijn tijd voor de pensionering was hij assistent van verschillende Canadese onderministers. Niet alleen kon hij meepraten over de totstandkoming van wetten, maar ook richtte hij een gebedsgroep op in het Canadese parlement. Tenslotte heeft hij zich jarenlang ingezet voor de erkenning van het bijzonder onderwijs in Canada.

Volkskerstzang, donderdag 24 december, 19.25 uur, Nederland 2 Op Kerstavond is er een sfeervolle uitzending van de jaarlijkse Volkskerstzang. In de Sint-Janskerk van Gouda worden er, met publiek en topmusici, bekende kerstliederen gezongen. Ook worden er in de uitzending beelden getoond van het indrukwekkende lichtfeest 'Gouda bij Kaarslicht' op de Markt. De samenzang staat onder leiding van Jan Quintus Zwart. Daarnaast zullen van twee jonge solisten uit de musicalwereld hun medewerking verlenen, te weten Maaike Widdershoven en Remko Harms, bekend van onder andere 'Op zoek naar Joseph'. Tijdens de Volkskerstzang treden verschillende topmusici op, waaronder Martin Zonnenberg (orgel) en Boudewijn Zwart (carillon). In de Sint-Janskerk wordt ook medewerking verleend door het Gouds Kinderkoor (o.l.v. Daniëlle van der Laar), het Gemengd Koor Excelsis (o.l.v. Amare Bilate) en een Scratch Koor (o.l.v. Leo Rijkaart). Van de Markt komen beelden van het indrukwekkende lichtfeest 'Gouda bij kaarslicht'. Er zullen ruim 2500 kaarsen branden in het beroemde Stadhuis en in de panden rondom de Markt. De straat- en winkelverlichting zijn gedoofd, waardoor dit spektakel een sprookjesachtig tafereel oplevert.

Nederland Zingt met Kerst, vrijdag 25 december, 9.00 uur, Nederland 1 Elly en Rikkert - Geschenk voor de wereld - Goud
Ds. Arie van der Veer praat in deze kerstdagen met verscheidene artiesten en kunstenaars, die hun kunst inzetten voor al deze kinderen. In deze eerste aflevering uit de drieluik 'Geschenk voor de wereld' gaat ds. Arie van der Veer op bezoek bij het zangduo Elly en Rikkert. Hoewel ze ook liederen voor volwassenen zingen, zijn ze vooral bekend door hun kinderliedjes. Ze zijn erg betrokken bij kinderen, niet alleen in Nederland maar ook in Afrika, bij kinderen die lijden, honger hebben, of slachtoffer zijn van AIDS. Het is Kerst, daarbij staat de geboorte van Jezus centraal, Gods Zoon die zelf als kind naar de wereld kwam om licht en redding te brengen. Hij is een inspiratie voor Elly en Rikkert, die dan ook, net zoals de wijzen uit het oosten, op weg gaan om Hem een geschenk te brengen. Ds. Arie bezoekt hen thuis met de vraag waarom kinderen zoveel voor hen betekenen. Ds. Arie houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Beroemde Bijbelverhalen, vrijdag 25 december, 12.40 uur, Nederland 3 Jezus wordt geboren
Naar Lucas 1:26-38; 2:1-7; 2:8-20; 2:25-40
Jozef en Maria zijn op reis naar Bethlehem. Maria verwacht een kindje. Jozef en Maria komen bij de herberg. Maar de herberg is vol. Ze kunnen wel in de stal slapen, bij de dieren. In de stal wordt Jezus geboren. Maria wikkelt haar kindje in een doek. Ze heeft geen wieg. Daarom slaapt het kindje in de voerbak van de dieren.

The Nativity Story, vrijdag 25 december, 13.20 uur, Nederland 2 Verfilming van het klassieke bijbelverhaal over het leven van Jozef en Maria. Maria is een meisje van eenvoudige komaf. Om rond te kunnen komen, huwen haar vader en haar moeder haar uit aan de oudere timmerman Jozef. Door een wonder wordt Maria zwanger en zo wordt het vertrouwen van Jozef in zijn verloofde zwaar op de proef gesteld. Hij staat voor een moeilijke keuze: zal hij de verloving verbreken of moet hij Maria geloven, dat ze hem niet ontrouw is geweest, maar werkelijk door een wonder zwanger is geworden? The Nativity Story toont het leven van twee heel gewone mensen in buitengewone omstandigheden.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 25 december, 14.50 uur, Z@pp Popelen

Als je bijna niet meer kunt wachten gaan je benen kriebelen. En je voeten trappelen. Dop en kurk kunnen bijna niet meer wachten. Ze ontploffen zowat! Ze gaan zo hun stukje doen en luisteren naar het liedje van Elly en de kinderen, en de kerstman komt en ze krijgen kadootjes... Maar ze moeten zo ontzettend plassen!

Checkpoint, vrijdag 25 december, 16.50 uur, Nederland 3 Hoe kun je eten bereiden zonder gebruik te maken van het gasstel, magnetron of je oven. Zou een strijkijzer en een koffiezetapparaat misschien werken? We gaan koken à la Checkpoint! Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Joyeux Noel, vrijdag 25 december, 23.40 uur, Nederland 2 Franse speelfilm uit 2005
Deze film is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal uit de Eerste Wereldoorlog, tijdens de memorabele kerstavond van 1914. In de zomer van 1914 barst de oorlog onverwacht los en sleept miljoenen mensen mee in zijn kielzog. Tot die ene kerstavond. De kerst kondigt een periode aan van sneeuw, cadeautjes van de familie en van generaals. Maar de grootste verrassing stak niet in de gulle cadeautjes die massaal in de Franse, Schotse en Duitse loopgraven werden uitgedeeld. De gebeurtenissen die avond zouden het leven van vier personages voorgoed veranderen. Een Schotse dominee, een Franse luitenant, een Duitse tenor en een Deense sopraan schitteren in een "hoofdrol". Tijdens die kerstnacht in 1914 belanden ze midden in een onverhoopte verbroedering tussen Duitse, Franse en Britse soldaten. Ze laten hun geweer in de loopgraven achter en schudden de hand van de "mannen van de overkant". Ze wisselen sigaretten en chocolade uit en wensen elkaar een "Merry Christmas".

Nederland Zingt met Kerst, zaterdag 26 december, 9.00 uur, Nederland 1 Wil van der Weele - Geschenk voor de wereld - Wierook Vandaag, tweede kerstdag, ontmoet ds. Arie van der Veer de schilderes Wil van der Weele. Zij is heeft als kind in het buitenland gewoond, en ook later met haar man. Na terugkeer in Nederland is ze een heel andere weg ingeslagen: ze is gaan schilderen. Maar haar betrokkenheid bij de nood in de wereld is niet verminderd. Die uit ze nu in haar schilderijen. En bovendien heeft ze een stichting opgericht, Art for all, waarmee ze met andere kunstenaars naar allerlei landen gaat om daar kinderen te laten schilderen: hun droomplek. Kinderen die het moeilijk hebben, door ziekte, pijn, armoede, oorlog... Wil heeft een groot hart voor hen. Ook bij haar is het kerstverhaal een grote bron van inspiratie. In dit tweede deel van het drieluik 'Geschenk voor de wereld' vertelt zij hoe Jezus, de Vredevorst en Verlosser, naar de wereld kwam om onze pijn te dragen. Ook zij heeft een geschenk voor Hem, en gaat, net als ooit de wijzen uit het oosten, op weg om het bij Hem te brengen. Maar voordat ze dat doet, laat ze ds. Arie haar schilderijen zien en legt ze de thema's aan hem uit. Ds. Arie houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Checkpoint, zaterdag 26 december, 10.55 uur, Nederland 3 Checkpoint TopTest: De allervetste testen van Checkpoint tot nu toe verzameld en allemaal in een extra lange aflevering! De leukste testen, de meest hilarische jongens meiden testen en natuurlijk de spannendste explosies.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 26 december, 18.30 uur, Nederland 2 Een compilatie van de hoogtepunten van de Volkskerstzang vanuit de Grote Kerk in Den Haag. Medewerkenden: Groot samengesteld gemengd koor van 500 stemmen, bestaande uit: Kerkkoor Delfgauw uit Delft; Chr. Gem. Zangver. De Lofstem - Woubrugge; Chr. Gem. Koor Sursum Corda - Moerkapelle; Chr. Gem. Koor Immanuël uit Den Haag; Chr. Koorver. Progeza uit Vlaardingen; ZuidHollandKoor uit Bergambacht; Hervormd Kerkkoor Scheveningen; Chr. Gem. Koor De Lofzang uit 's-Gravenzande; Pniël Dameskoor uit Katwijk aan Zee; Debarim uit Rotterdam. Chr. Sliedrechts Mannenkoor Ichthus o.l.v. Martin Zonnenberg. CHORAL o.l.v. Henk Ruiter. Elisabeth Hopman, fluit. Yta van der Zwaag, hobo. Regina Ederveen, harp. Erik Olsman, contrabas. Nynke de Jong, pauken en buisklokken. Arthur Kerklaan en Auke van der Merk, trompet. Boudewijn Zwart, concert-carillon. Henk Ruiter, vleugel. Martin Zonnenberg en Vincent van Dam, hoofdorgel. Jan Quintus Zwart, algehele muzikale leiding.

Een Goed Begin, zaterdag 26 december, 19.00 uur, Nederland 2 Nicole en William Sprokkereef leren elkaar heel jong kennen. Ze komen beiden uit het Leger des Heils. Williams grote hobby is dan ook het spelen in het landelijke muziekkorps van het Leger. Een wand in hun woonkamer vertelt een heel ander verhaal. Op de muur hangen de foto's van hun eerste zoontje Sheldon en van de tweeling Chloe en Fiona. De 3 kinderen worden veel te vroeg geboren en ze sterven alledrie na enige uren. Als Nicole zwanger raakt van haar vierde kind, gaat alles goed. Oliver is nu 2 jaar oud en ze zijn ongelooflijk blij met hem. Dan raakt Nicole weer zwanger. Er wordt een echo gemaakt. De gynaecoloog maakt een echo en na lange tijd blijkt dat het hartje niet goed aangelegd is. Deze afwijking komt nogal eens voor met een chromosoomafwijking waardoor een kindje ook een verstandelijke beperking kan hebben. Nicole laat een vruchtwaterpunctie doen. Ze wil weten waar ze aan toe is zodat ze zich zo goed mogelijk kan voorbereiden op de komst van dit kindje. En weer breekt er voor Nicole en William een hele spannende tijd aan. Trevor wordt geboren maar moet in het ziekenhuis blijven om dat hij zo snel mogelijk geopereerd moet worden. Gaat de operatie goed en heeft Trevor de chromosoomafwijking?

The Queen, zaterdag 26 december, 20.10 uur, Nederland 2 Brits drama uit 2006
In de zomer van 1997, vlak nadat Tony Blair als premier van Groot-Brittannië is gekozen, verongelukt prinses Diana in Parijs. Haar plotselinge dood roept ongekende emoties op bij het Engelse volk. De koninklijke familie realiseert zich niet dat een blijk van medeleven wordt verwacht. Tony Blair ziet het gevaar wanneer het volk roept om een openbare rouwceremonie. Het verdriet van het volk slaat geleidelijk om in woede wanneer Koningin Elizabeth op haar buitenverblijf in Schotland blijft en na enkele dagen nog steeds geen teken van rouw heeft laten zien. De kersverse premier zoekt een manier om de koningin en het volk tot elkaar te brengen.

De boer die zou gaan emigreren, zaterdag 26 december, 22.15 uur, Nederland 2 Op oudejaarsdag 2006 hakt de karakteristieke veehouder Heijmen Brouwer (61) uit Leusden de knoop door. Samen met zijn voltallige veestapel, blinde knecht Hendrik (77) en nieuwe vriendin Janine (42) wil hij emigreren naar Frankrijk. Boer Brouwer is de strakke landbouwregels en de voortdurende controles in Nederland namelijk "spuugzat". Opnieuw beginnen in Frankrijk was altijd al zijn levensdroom want "daar houden ze nog wel van boeren". Maar al snel volgt een reeks van obstakels en problemen. De camera registreert even genadeloos. De emigratie lijkt tot mislukken gedoemd. Toch blijft het tot het einde spannend. Want gaat hij nu wel of niet?

Een hilarisch, dramatisch en aandoenlijk portret van één van de laatste vrije boeren die niet meer kan aarden in het huidige Nederland en de vrijheid zoekt. Brouwer: "Het vertrek van de boeren is het einde van devrijheid van een volk." Over een man die op zijn oude dag zijn eigen kop volgt en alsnog zijn levensdroom wil verwezenlijken. Over het verschil tussen boerenwijsheid en boereneigenwijsheid, de marges tussen onder en boven de wet en over boerenerfgoed dat verdwijnt uit het moderne Nederland.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 27 december, 9.00 uur, Nederland 1 Bart van den Belt - Geschenk voor de wereld - Mirre. Vandaag, 'derde kerstdag', het laatste deel van het kerstdrieluik van Nederland Zingt Op Zondag. 'Geschenk voor de wereld. Ds. Arie van der Veer ontmoet Bart van den Belt, een jonge man die graag iets wil doen voor kinderen. Met name voor kinderen die het moeilijk hebben in het leven. Daarvoor gebruikt hij zijn talent als clown en goochelaar. Ds. Arie mag een optreden bijwonen op een basisschool in Harderwijk. Mirre staat symbool voor bittere ervaringen in het leven, voor het lijden. Met ds. Arie praat Bart over de moeilijke tijden in zijn leven. Zijn lijfspreuk is: geloven als een kind. Hij wil er altijd op blijven vertrouwen dat God voor hem zorgt. Alle gasten van het kerstdrieluik komen in deze aflevering bij elkaar om, net als heel lang geleden de wijzen uit het oosten, een kado aan Jezus te geven. Iets dat symbool staat voor hun dankbaarheid aan God, hét geschenk voor de wereld. Ds. Arie houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 27 december, 14.35 uur, Nederland 3 Feest
De Bijbel zegt: 'Voor wie arm is, is het leven niets dan ellende, maar blijmoedigheid maakt het leven tot een feest.'

Er is een buurtfeest bij Karima in de straat. Haar vriendin Caire gaat, Karima wil ook heel graag. Maar ze heeft het druk. Eigenlijk heeft ze het altijd vreselijk druk: met vertalen voor haar ouders, met het zorgen voor haar zusje.... Karima komt uit Marokko. Als ze met haar moeder mee gaat naar haar zoveelste nieuwe baan, is ze het ineens helemaal zat. Het moet toch ook anders kunnen! 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

ontopic, zondag 27 december, 23.50 uur, Nederland 3 De laatste aflevering van ontopic. Om het jaar extra feestelijk uit te gaan presenteert presentator Manuel Venderbos voor het laatst ontopic op locatie in Rotterdam, de Europese Jongeren Hoofdstad van 2009. Daar ontvangt hij verschillende jongeren die weer stevig met elkaar in gesprek gaan over 'geloven doe je maar thuis' en het al dan niet bestaan van probleemjongeren. Maar hier blijft het niet bij, want als klap op de vuurpijl schuift minister Rouvoet aan bij de tafelgasten. Geen vage politieke praatjes, maar down-to-earth in gesprek met de jongeren. Een uitzending vol passie, enthousiast publiek en live muziek.

XMIX, maandag 28 december, 10.15 uur, Nederland 3
Het ontvoerde dochtertje van de jonkheer
Het dochtertje van de jonkheer is ontvoerd. En dat op haar verjaardag! De cadeaus en het papier liggen nog op de grond, maar de dochter is spoorloos. Waar is zij gebleven en wat is er mis met al die cadeaus?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Beroemde Bijbelverhalen, maandag 28 december, 12.40 uur, Nederland 3 De hoogste toren
Naar Genesis 11:1-9 en 10:9-13
De mensen bouwen een toren. De toren wordt hoger en hoger. Hij steekt al ver boven de huizen uit. 'Kijk eens!' zeggen de mensen trots. 'We zijn één volk, we spreken één taal en we hebben één toren. We zijn sterk en machtig. We blijven hier altijd samen wonen.' Dan komt God kijken.

Checkpoint, maandag 28 december, 16.50 uur, Nederland 3 Tegenwoordig wordt het 's morgens en 's avonds steeds eerder donker. Dan heb je natuurlijk goede fietsverlichting nodig! Maar wat moet je doen als je fietsverlichting kapot is? Je wilt natuurlijk geen ongelukken dus een beetje zichtbaar blijven voor het verkeer is dan wel zo handig. Hoe? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Geloof in de Wereld, dinsdag 29 december, 9.15 uur, Nederland 2 Geloof in de Wereld is een serie waarin Andries Knevel de staat van het christendom middels interviews en binnen- en buitenlandreportages bespreekt. Waar zijn christenen vandaag de dag mee bezig? Wat bindt hen en hoe geeft men het geloof handen en voeten? Met deze week als thema: Thuis. Leden van de overwegende 'zwarte' Maranatha kerk in Amsterdam kijken naar en reageren op twee reportages, gemaakt in de wereld, van hun blanke broeders en zusters.

XMIX, dinsdag 28 december, 10.15 uur, Nederland 3
De suikerzoete tandarts
De hele stad is in rep en roer want bijna iedereen heeft kiespijn. De tandarts draait overuren. Wat is er aan de hand? Plotseling verschijnt een verdacht persoon. XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Beroemde Bijbelverhalen, dinsdag 29 december, 12.40 uur, Nederland 3 David verslaat de reus
Naar 1 Samuël 17 en Psalm 23
Goliath is een reusachtige soldaat van de Filistijnen. Niemand durft tegen hem te vechten. Wie het wel durft, mag trouwen met de prinses. Maar iedereen is bang. Behalve David. David heeft en plan en gaat naar de koning.

Checkpoint, dinsdag 29 december, 16.50 uur, Nederland 3 Voor de winter heb je naast een goede jas, ook een goede paraplu nodig! Want in Nederland regent het nou eenmaal vaak. Maar welke paraplu is het sterkst en welke paraplu houdt je het meest droog? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Jong, dinsdag 29 december, 21.42 uur, Nederland 3
Angst
Bang voor een harige spin of een aankomend examen? Iedereen is wel eens bang, maar in de meeste gevallen bijten we ons er doorheen en zijn we het snel weer vergeten. Helaas werkt het zo niet voor Corina en Hilde. Zij leven elke dag met angst. Gestraft worden door God is Corina's (20) grootste angst. Ze denkt namelijk dat God haar straft als ze te opvallende kleding draagt. Maar ook bij het eten van een gruwelijk lekker gebakje of het kijken van een leuk tv-programma komen deze angstige gedachten in haar op. Vier keer de kraan open en dicht doen en ze is er zeker van dat dàt in ieder geval geen narigheid veroorzaakt. Corina: 'Het is doodvermoeiend om elke dag met mijn gedachten te leven. Een studie volgen of op mezelf wonen, zit er voorlopig niet in.' Door traumatische ervaringen in een oorlogsland is Hilde (25) elke dag bang dat mensen haar iets aan willen doen. Een dagje shoppen, uitgaan of nieuwe mensen ontmoeten zit er niet in voor Hilde. Toch neemt ze de stap om meer uit het leven te halen: ze gaat op zichzelf wonen. Hulphond Diesel gaat haar daarbij helpen.

Geloof in de Wereld, woensdag 30 december, 9.15 uur, Nederland 2 Geloof in de Wereld is een serie waarin Andries Knevel de staat van het christendom middels interviews en binnen- en buitenlandreportages bespreekt. Waar zijn christenen vandaag de dag mee bezig? Wat bindt hen en hoe geeft men het geloof handen en voeten? Met deze week als thema: 'Kredietcrisis'. Andries Knevel gaat bij bankier Herman Wijffels thuis op bezoek. Aan de hand van reportages o.a. uit IJsland en de actualiteit bespreken ze welke kansen er door de crisis zijn ontstaan.

XMIX, donderdag 30 december, 10.15 uur, Nederland 3 Het gestolen schilderij
Uit het museum is een schilderij gestolen. XMIX komt erachter dat het schilderij door boeven naar de haven wordt gebracht. Het moet vast op een boot het land uit gesmokkeld worden. Komt XMIX op tijd? XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

XMIX, donderdag 30 december, 13.15 uur, Nederland 3 De museum mummie
In het archeologisch museum worden steeds kostbare beeldjes gestolen. De bewaker snapt er niets van. 's Nachts gaat XMIX op onderzoek uit om de dader te pakken. De dief lijkt zich schuil te houden bij de sarcofaag met een echte mummie er in! XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Checkpoint, woensdag 30 december, 16.50 uur, Nederland 3 Het is al bijna Oudejaarsavond en dat betekent vuurwerk afsteken! Maar, hoe gevaarlijk is een sterretje eigenlijk? En wat gebeurt er als je een Romeinse kaars in je hand houdt? Daarnaast laten we zien wat er kan gebeuren als je je voorraad vuurwerk in je jaszak of rugtas bewaart. Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Geloof in de Wereld, donderdag 31 december, 9.15 uur, Nederland 2 Geloof in de Wereld is een serie waarin Andries Knevel de staat van het christendom middels interviews en binnen- en buitenlandreportages bespreekt. Waar zijn christenen vandaag de dag mee bezig? Wat bindt hen en hoe geeft men het geloof handen en voeten? Met deze week als thema: 'Christenvervolging'.
Andries Knevel gaat bij zendingspionier Anne van der Bijl op bezoek. Aan de hand van reportages o.a. uit het Midden-Oosten en de actualiteit bespreken ze de groeiende spanning tussen moslims en christenen in relatie tot de bijbelse 'grote opdracht'.

XMIX, donderdag 31 december, 10.15 uur, Nederland 3 De ontvoering
Meneer Bazuin, de miljonair is ontvoerd. Er moet 15 miljoen euro losgeld betaald worden. XMIX wordt op de zaak gezet en gaat eens praten met de nicht van meneer Bazuin. Misschien weet zij wat er is gebeurd... XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Beroemde Bijbelverhalen, donderdag 31 december, 12.40 uur, Nederland 3 Een zoon voor Abraham en Sara
Naar Genesis 12:21
Midden in de nacht komt God bij Abraham. God zegt: 'Wees niet bang, Abraham. Ikzelf zal voor jou zorgen. Je zult een grote familie krijgen. En die familie wordt later een groot volk!' 'Een groot volk?' vraagt Abraham. 'Hoe moet dat dan? Ik heb niet eens een kind!'. Dan neemt God Abraham mee naar buiten.

Checkpoint, donderdag 31 december, 16.50 uur, Nederland 3 Vanavond is het oudejaarsavond! Wij onderzoeken de gevaren van illegaal vuurwerk. Hoeveel kracht heeft het? Zou het een aquarium kunnen opblazen? En hoeveel decibel komt er vanaf? Wij laten zien wat er gebeurt als je illegaal vuurwerk in je hand houdt. Benieuwd wat er gebeurt? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Arctic Tale, donderdag 31 december, 18.00 uur, Nederland 2 Arctic Tale is het avontuur van Nanu, het ijsbeerjong en Seela de walruspup. We volgen de twee jonge dieren op hun opwindende reis naar volwassenheid, waarbij hun moeders een grote rol spelen. Hun natuurlijke instincten en de begeleiding van hun moeders zijn essentieel in het gevecht om te overleven onder de barre omstandigheden op het topje van de wereld: De Arctic. Een strijd die met het jaar moeiljker wordt, omdat hun natuurlijk habitat langzaam onder hen wegsmelt... Arctic Tale is in een tijdsbestek van 15 jaar gefilmd door het echtbaar Adam Ravetch en Sarah Robertson en de National Geographic Natural History Unit. Ze hebben 800 uur aan materiaal gedraaid van dieren die moeilijk op camera vast te leggen zijn, zoals ijsberen en walrussen. Dat deze dieren meer met elkaar gemeen hebben dan in eerste instantie gedacht, wordt pijnlijk duidelijk in Arctic Tale.

Korenslag Oudejaarsspecial, Vrijdag 31 december, 22.30 uur, Nederland 2 De EO sluit het jaar muzikaal af met de Korenslag Oudejaarsspecial. Op oudejaarsavond brengen vijf koren hun feestelijk reportoire ten gehore tijdens dit bijzondere feest. Naast de finalisten van 2007 en 2008 Dekoor en Fontys Jazz Koor zijn ook Pop Up en Just Him van de partij. Publieksfavoriet Eben Haëzer verzorgt het gastoptreden tijdens en. Presentator Henny Huisman begeleidt de koren op zijn unieke wijze tijdens deze eindjaarsshow.

Tijdens deze avond is er volop aandacht voor de actie 'Hoge Noot' van SIMAVI waarin koren actie voeren voor moeders in ontwikkelingslanden. Janke Dekker (juryvoorzitter Korenslag) is dit jaar het gezicht van Simavi voor 'Hoge Noot'. Voor deze actie worden alle koren, zangroepen, etc. opgeroepen om een optreden te organiseren waarvan de inkomsten ten goede komen aan een project van Simavi. Tijdens de Korenslag Oudejaarsspecial is er uitgebreid aandacht voor 'Hoge Noot'.

Nederland Zingt op Zondag, vrijdag 1 januari, 9.35 uur, Nederland 1 Op de eerste dag van het nieuwe jaar is ds. Arie van der Veer op bezoek in Canada bij de Nederlandse emigrant Leendert Kooy. Leendert Kooy emigreerde in 1958 op 18-jarige leeftijd naar Canada. Op de boot naar Canada werd hij verliefd op een meisje, Riet, met wie hij later in Canada trouwde. In 2007 overlijdt Riet aan een hartkwaal. Samen krijgen ze negen kinderen die allemaal hun plek vinden in Canada, onder meer in het familiebedrijf Kooy Brothers Lawn Equipment, een firma die handelt in grasmachines en sneeuwschuivers. Ook enkele van Leenderts 31 kleinkinderen werken daar.

Leendert zelf handelde in piano's, gaf muziekles en werd dirigent van een groot aantal koren. Hij organiseert grote concerten in Toronto, waarvoor hij ook regelmatig bekende Nederlandse musici als bijvoorbeeld Arie Pronk, Feike Asma en Klaas Jan Mulder naar Canada haalt. Ook gaf hij een eigen muziekboek uit met daarin Engelse vertalingen van bekende Nederlandse liederen, zoals het bekende slaapliedje "Ik ga slapen, ik ben moe". Leendert Kooy is een energiek mens die ds. Van der Veer graag iets van zijn leven in de Canadese stad Toronto laat zien. Als hij daarbij de zaak van zijn kinderen laat zien, kan hij een gevoel van gepaste trots niet onderdrukken. Meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.

XMIX, vrijdag 1 januari, 10.15 uur, Nederland 3
Groene water mysterie
Als de brigadier een lekker glaasje water uit de kraan wil halen, blijkt het groen te zijn! Wat nu? XMIX gaat op onderzoek uit naar het mysterieuze groene water. En waarom verkopen sommige mensen ineens gewoon helder water? XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed en dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Beroemde Bijbelverhalen, vrijdag 1 januari, 12.40 uur, Nederland 3 De eerste mensen
Naar Genesis 1-3
In het begin is er niets, geen lucht, geen water, geen wereld. Alleen God is er. En God maakt de aarde. God maakt ook twee mensen: Adam en Eva. Adam en Eva wonen in de tuin die God gemaakt heeft. Maar dan blijkt dat er ook een slang woont.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 1 januari, 15.00 uur, Z@pp Alles goud
'Alles wordt nieuwer dan nieuw!' zingen Elly en de kinderen. Maar daar zien Dop en Kurk niks van. En de Wiebelwagen al helemaal niet. Wat een oud ding... Maar dat kan anders! Dop en Kurk gaan de Wiebelwagen helemaal nieuw maken. Van goud! En ja hoor, de Wiebelwagen wordt prachtig! Dop en Kurk kunnen niet meer stoppen. Als ze klaar zijn maken ze voor elkaar nieuwe kleren. En natuurlijk ook voor Elly! Wel lief, maar is Elly er blij mee?

Tom & Thomas, zaterdag 2 januari, 15.30 uur, Nederland 3 De negen jaar oude jongens Tom en Thomas leven in totaal verschillende omgevingen. Ze weten niet van elkaars bestaan, maar voelen op de een of andere manier dat de ander bestaat. Tom heeft een fantasievriendje dat Thomas heet, en Thomas speelt op zijn beurt met fantasievriendje Tom. Op een dag komen ze elkaar tegen en begrijpen dat ze een tweeling zijn. Tom probeert uit het weeshuis te ontsnappen, en is getuige van kindersmokkel. Hij vlucht naar het huis van Thomas. De twee jongens nemen elkaars plaats in, wat zorgt voor de nodige verwarring! Als Tom in handen komt van de kindersmokkelaars moet Thomas snel in actie komen om zijn broer niet voorgoed kwijt te raken.

Checkpoint, vrijdag 1 januari, 16.50 uur, Nederland 3 Je ziet ze maar al te vaak voorbijkomen in films: stuntmannen! Of zijn het nou stuntvrouwen? We gaan in deze aflevering kijken wie er nou beter kunnen stunten: de jongens of de meiden? Dit gaan we onderzoeken door middel van val-, vecht- en crashtesten, spannend dus! Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Checkpoint, zaterdag 2 januari, 9.55 uur, Nederland 3 Je ziet vaak reclames over energiedrankjes op tv. Maar werken ze ook echt? Rondvliegende tennisballen en zweetdruppels op de loopband; alles voor de wetenschap. Verder een vervolg op de ruimtelijk inzicht-test uit seizoen 1, want toen ontstond er een felle discussie. Winnen de meiden alsnog van de jongens? En je ziet hoe je zonder fietslamp toch kunt fietsen in het donker. In een ondergrondse kelder blijkt dat voor tester Vincent minder veilig dan hij dacht... Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 2 januari, 18.30 uur, Nederland 2 Verslag van een opname in het concertgebouw in Amsterdam op 8 oktober jl. Medewerking wordt verleend door het duizendstemmige Grootkoor uit heel Nederland onder leiding van Nan van Groeningen en Etty van der Mei. Dit prachtige koor wordt begeleid door een koper ensemble van Brassband De Waldsang, een houtblazers ensemble, Rob van Dijk op piano. Martin Zonnenberg bespeeklt het schitterende orgel van het Concertgebouw.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 3 januari, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer is nog steeds in Canada. Ditmaal ontmoet hij het echtpaar Jack en Will van der May. Zij kwamen als tieners met hun ouders naar Canada en ontmoetten elkaar in de kerk. De beginperiode van hun leven in Canada was zwaar. Jack had een diploma van de filmacademie op zak, maar hij moest meewerken op de boerderij van zijn ouders. Jack en Will trouwden, kregen kinderen en uiteindelijk kon Jack toch het vak gaan uitoefenen dat hij het liefste deed. Hij werd cameraman in Toronto. Het levensverhaal van Jack en Will komt vanaf een prachtige locatie, de Niagara Watervallen op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 3 januari, 14.35 uur, Nederland 3 Fake
De Bijbel: 'Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.' Populaire Lisa heeft dikke verkering met Leon. Totdat Leon het op het schoolplein zomaar uitmaakt met Lisa. Maar dat laat ze niet zo maar gebeuren. Ze bedenkt een plan om Leon te grazen te nemen. Ze heeft nog het msn-wachtwoord van Leon. Ze logt in en verstuurt onder zijn naam vervelende berichten naar Leons vrienden. Maar de volgende dag op school barst de bom... 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Hoedoejijdat.nu, zondag 3 januari, 24.00 uur, Nederland 2 'Regelmatig kijk ik naar jullie programma. Nu heb ik zelf ook een vraag, niet echt een grote, maar ik loop er af en toe toch tegenaan. Ik ben namelijk erg meegaand. En doordat ik de neiging heb om met alle winden mee te waaien, loop ik soms vast. Met mijn gevoel, maar ook met mijn gevoel naar anderen. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk nee zeggen en dan doe of zeg ik dingen, die ik eigenlijk helemaal niet wil. Graag zou ik leren meer voor mijn mening uit te komen en voor mezelf op te komen.'

Met deze vraag van Cindy de Kleuver begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en laat haar onder andere de tip zien van een ervaringsdeskundige, die haar aanraadt om met een trainingsacteur te oefenen om voor zichzelf op te komen. Lukt het Cindy om een avond voor zichzelf te houden als er onverwachts een vriendin op de stoep staat, die haar hart wil luchten? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Kunt u goed nee zeggen?'

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep