Ingezonden persbericht


Intentieverklaring Malaysia Airlines en Airbus:
orders voor in totaal 25 toestellen type A330-300

Schiphol, 22 december 2009

De Maleisische luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft met Airbus een zogenaamde Memorandum of Understanding getekend voor de aankoop van 15 toestellen van het type A330-300 inclusief een optie op nog eens 10 toestellen van hetzelfde type. Met de orders is een totaal bedrag gemoeid van 5 miljard dollar. De toestellen, die in de periode 2011 - 2016 worden afgeleverd, worden ingezet in de groeimarkten van Zuid-Azië, China, Noord-Azië, Australië en het Midden-Oosten.

In een korte toelichting op de ondertekening van het Memorandum of Understanding verklaarde CEO Tengku Dato' Azmil Zahruddin van Malaysia Airlines: "De A330's vullen onze aankomende vloot van in totaal 6 toestellen van het type A380 en 35 toestellen van het type B737-800 aan. Hiermee is het voor ons mogelijk om verder te groeien naar hogere winstgevendheid. De A380 gaat de lange afstanden bedienen zoals Londen en Sydney, de A330-300 gaat op de middellange afstanden vliegen, terwijl de B737-800 ingezet wordt op onze binnenlandse en regionale routes", aldus de CEO van Malaysia Airlines, die eraan toevoegde: "In 2016 moeten alle toestellen operationeel zijn. Vanaf dat moment beschikken wij over één van de jongste, energiezuinigste en milieuvriendelijkste vloten in Azië. Dit zal onze 'customer value proposition' en onze veelvuldig onderscheiden dienstverlening verder versterken."

De bedoeling van Malaysia Airlines is om van een 100% leasevloot over te gaan naar een vloot waarvan minimaal één derde van de toestellen in eigen bezit is. De aankopen worden gefinancierd middels uitgifte van aandelen en het aangaan van leningen. De verwachting van Malaysia Airlines is dat de 15 A330-300 toestellen per jaar een totale besparing opleveren van 60 miljoen euro. Daarnaast zullen de nieuwe toestellen nog meer comfort en faciliteiten bieden aan de passagier en tegelijkertijd een nog grotere prestatie leveren o.a. op het gebied van brandstofbezuiniging, milieuvriendelijkheid en inzetbaarheid.




Ingezonden persbericht