Gemeente Apeldoorn

22-12-2009

Luchtkwaliteit Stationstraat verbetert

Niet alleen de berekeningen, ook de metingen van het meetstation in de Stationsstraat laten zien dat de luchtkwaliteit in de Stationsstraat verbetert. De cijfers tonen aan dat in de loop der jaren de inzet en investering in een betere luchtkwaliteit resultaat oplevert. De berekende en de gemeten waarden van de schadelijke stoffen blijven de laatste jaren onder de (landelijke) grenswaarden.

In de periode 1993 tot en met 2004 heeft het meetstation in de Stationsstraat metingen van de luchtkwaliteit geleverd. Het meetstation maakte in die periode deel uit van een landelijk netwerk van meetstations van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne. In 2004 is het RIVM gestopt met de metingen in dit meetstation.

Sinds 2005 is de belangstelling voor luchtkwaliteit sterk gegroeid. Met provinciaal geld is het meetstation in juli 2008 weer in gebruik genomen en worden metingen verricht. Berekeningsresultaten van de luchtkwaliteit zijn sinds 2001 voor heel Apeldoorn beschikbaar. De berekeningen zijn gebaseerd op de verkeersbewegingen.

Na anderhalf jaar meten laten zowel de berekeningen als de metingen zien dat de luchtkwaliteit in de Stationsstraat verbetert ten opzichte van de metingen van voor 2004. Dit komt overeen met de landelijke trend. De verbetering is het gevolg van landelijke en lokale maatregelen. Denk bij het landelijk niveau aan het gebruik van de katalysator, de roetfilters op de dieselauto's en emissiebeperkingen voor de industrie. Bij lokale maatregelen gaat het om de nieuwe bussen met roetfilters en het instellen van eenrichtingsverkeer in de Stationsstraat.

Einde persbericht