Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/112064.pdf

L
Brussel, 21 december 2009
17684/1/09 REV 1 (Presse 384)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de vrijheid van meningsuiting in Ethiopië

De Europese Unie is verontrust over de sluiting van de particuliere krant Addis Neger, en over berichten dat journalisten worden lastiggevallen en geïntimideerd. Vrije en onafhankelijke media vormen de hoeksteen van een democratische samenleving. De EU dringt er bij de regering van Ethiopië op aan dat berichten over het lastigvallen en intimideren van media worden onderzocht, en dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen als daarvan bewijs wordt gevonden.

De EU is verheugd over de stappen die zijn genomen om voor de komende verkiezingen overeenstemming te bereiken over een gedragscode. De EU roept alle partijen op die code te eerbiedigen, en die code en het recht op vrijheid van meningsuiting, dat is vastgelegd in de grondwet van Ethiopië en in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, te bevorderen. Volledige eerbiediging van het recht op vrijheid van meningsuiting is een voorwaarde voor de legitimiteit van democratische verkiezingen, en dus een uiterst dringend punt van zorg in de aanloop naar de verkiezingen van 2010. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, en Montenegro en de EVA-landen IJsland en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië, sluiten zich bij deze verklaring aan.
*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.