Politie Twente

Persbericht Politie Twente

Twente, 22 december 2009

Grote Twentse grenscontrole op invoer van illegaal vuurwerk en vuurwerkpistolen en knalpatronen.

Op dinsdag 22 december is er in Twente een grote vuurwerkcontrole geweest. De controle vond plaats op verschillende plekken in de omgeving van de grens van Nederland met Duitsland. Verkeer dat vanuit Duitsland Nederland binnenkwam werd gecontroleerd. De controle is georganiseerd om de invoer van gevaarlijk vuurwerk tegen te gaan en de risico's van verwondingen zo klein mogelijk te houden. Deze controle moet het invoeren van illegaal vuurwerk en vuurwerkpistolen en knalpatronen een halt toeroepen.

Verschil in regelgeving
Legaal vuurwerk in Nederland voldoet aan allerlei eisen. Deze eisen hebben betrekking op onder andere samenstelling en opschrift. Verder mag men in Nederland maximaal 10 kg per persoon toegestaan consumentenvuurwerk in bezit hebben. Per auto mag er op de laatste drie dagen van het jaar 10 kilo legaal vuurwerk worden vervoerd. In Duitsland gelden andere voorschriften en eisen. Duits vuurwerk voldoet niet aan het Nederlands vuurwerkbesluit. Als mensen in Duitsland vuurwerk kopen en naar Nederland meenemen, overtreden zij in de meeste gevallen de Nederlandse wet. Al was het alleen maar, omdat een opschrift in de Nederlandse taal ontbreekt. Als de politie bij controles op dit soort vuurwerk stuit, treedt zij daar tegen op. Het vuurwerk wordt dan in beslag genomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Zeker bij grotere hoeveelheden of als het vuurwerk in Nederland 'illegaal' is (bijvoorbeeld strijkers). Ook is het zo dat in Duitsland vuurwerkpistolen en vuurwerkpatronen worden gekocht. Deze zijn verboden in Nederland.

Deelnemende organisaties controle Politie Twente, o.a. Grensoverschrijdend Politie Team (GPT), Verkeershandhavingsteam (VHT), Druwa (specialistisch team voor drugs en wapens), afdeling Milieu, Hondengeleiders en Agenten van verschillende basispolitieteams hebben gecontroleerd. Ook heeft de Koninklijke Marechaussee (KMAR), de Belastingdienst en de Douane deelgenomen aan de controle. In totaal zijn er op de verschillende controleposten ongeveer 90 mensen ingezet.

Resultaten
Op 17 controleposten verspreid langs verschillende grensovergangen in Overijssel is er door ongeveer 90 personen van bovenstaande organisaties gecontroleerd tussen 11:00 en 17:00 uur. Ongeveer 1000 automobilisten zijn gecontroleerd. De opbrengst van de controle op illegaal vuurwerk, vuurwerkpistolen en vuurwerkpatronen in Twente was uiteindelijk: 6 vuurwerkpistolen, ruim 3000 knalpatronen, 20 vlinders, 9 siervuurwerkpotten en 10 kilo siervuurwerk. Voor de deelnemende organisaties was het van belang dat inwoners van Nederland bewust worden van het feit dat er vuurwerkcontroles plaatsvinden en dat mensen zich realiseren dat illegaal vuurwerk echt gevaarlijk kan zijn en dat er niet voor niets wetgeving geldt voor de eisen waar vuurwerk aan moet voldoen.
---