Gemeente Den Haag

Nieuws

Haagse gladheid met groot materieel bestreden

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 22 december 2009

* Laatste wijziging: 22 december 2009

Vanaf afgelopen donderdag zijn medewerkers van HMS en het Veeg- en Straatbedrijf Den Haag dag en nacht bezig. Met sneeuwschuivers, strooiwagens en shovels halen zij de sneeuw weg en zorgen zij dat de Haagse wegen niet meer glad zijn. Maar ook inwoners werken gelukkig mee en zorgen voor een schone stoep.

Grootse inzet

De medewerkers van de gladheidsbestrijding maken met 13 grote strooiwagens en 10 shovels de belangrijkste wegen vrij van sneeuw. Ook tunnels, bruggen en viaducten zijn weer goed bereikbaar. Met 13 kleine strooiwagens voorzien van sneeuwschuivers wordt gewerkt aan de belangrijkste fietspaden. Als de weersomstandigheden hetzelfde blijven, kunnen die over uiterlijk 3 dagen weer goed toegankelijk zijn. Per uitruk wordt ongeveer 1.300 kilometer aan Haagse wegen gestrooid.

Extra strooiwagens

In de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 december zijn in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg 8 extra strooiwagens ingezet en in Zuidwest 3. In totaal is tot nu toe 1,5 miljoen kilo zout gestrooid. Dat is de hoeveelheid die normaal gesproken in een heel jaar nodig is. De ploegen werken 24 uur per dag door.

Huisvuil tóch opgehaald

Den Haag heeft ervoor gekozen het huisvuil zo goed mogelijk te blijven ophalen. Bewoners moeten dan wel op de huisvuildag hun afval aan de grote doorgaande wegen aanbieden. Het gft-afval wordt tijdelijk niet gescheiden ingezameld. Ook medewerkers van het Veeg- en Straatbedrijf Den Haag, Haags Werkbedrijf en Groenbedrijf Den Haag zijn ingezet om het huisvuil in te zamelen. Grofvuil en papier worden gewoon opgehaald en ook glas-, textiel- en plasticcontainers worden geleegd. Van bewoners wordt echter gevraagd waar mogelijk het afval thuis op te slaan en pas aan te bieden als de gladheid voorbij is. De gemeente kan zich dan zo goed mogelijk concentreren op de gladheidsbestrijding.

Medewerking inwoners Den Haag

De gemeente werkt hard aan de bestrijding van de gladheid maar is voor een deel afhankelijk van medewerking van inwoners. Zij kunnen bijvoorbeeld gratis zout afhalen bij de stadsdeelkantoren (behalve Centrum) en afvalbrengstations om op hun eigen straat of stoep te strooien. Ruim 1.000 mensen hebben hiervan deze week al gebruik gemaakt. Begin december hebben 140 scholen en 45 verzorgingstehuizen een kist met strooizout ontvangen waarmee zij de gladheid kunnen bestrijden. De gemeente vraagt begrip voor het feit dat bepaalde werkzaamheden tijdelijk niet uitgevoerd kunnen worden. Denk aan onderhoud aan wegen en straatverlichting, en aan veegwerkzaamheden.

Actuele informatie over de gladheidsbestrijding vindt u op deze website.