Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Operationaal Actieplan Polarisatie en Radicalisering 2010

18 december 2009

In het Operationeel Actieplan Polarisatie en Radicalisering 2009 heeft de minister toegezegd de kamer eind 2009 een Operationeel Actieplan 2010 en een Voortgangsrapportage over 2009 toe te zenden. Hierbij biedt de minister deze documenten aan, mede namens de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, de minister van Justitie, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de minister voor Jeugd en Gezin en de minister van Buitenlandse Zaken.

In 2010 gaat het kabinet door op de ingeslagen weg, door veelbelovende en goede activiteiten voort te zetten, gericht te verspreiden en, waar nodig, te verdiepen. Dit gebeurt met bijzondere aandacht voor de noodzakelijke borging van de kennis en methodieken die het Actieplan oplevert.

Daarnaast worden er in het beleid enkele nieuwe accenten aangebracht, naar aanleiding van recente ontwikkelingen. In 2010 komt er:
* Versterkte focus op polarisatie (meer gemeenten melden problemen met inter-etnische en inter-religieuze spanningen dan met radicalisering).
* Gegeven de behoefte van gemeenten, meer aandacht voor de ondersteuning van gemeenten bij de aanpak van de openbare orde-problematiek waar rechts-radicale jongeren bij zijn betrokken. Het gaat om klassieke vormen van rechtsradicalisme zoals vernieling en bekladding met rechts-extremistische symbolen etc.
* Genuanceerde benadering van het salafisme
* Nieuwe aandacht voor links-extremisme, waarbij de aanpak van dierenrechtenextremisme toegepast lijkt te kunnen worden.

Bijgevoegde Voortgangsrapportage 2009/Operationele Actieplan 2010 gaat verder in op het lopend beleid en de nieuwe activiteiten voor het komend jaar. Daarnaast treft u in een bijlage een meer gedetailleerde rapportage van de voortgang aan, waarin alle acties van het afgelopen jaar zijn beschreven, inclusief een financiële paragraaf waarin een overzicht wordt gegeven van de decentralisatieuitkeringen en subsidies.

Bestanden

Zie het origineel

* Aanbiedingsbrief Operationeel Actieplan Polarisatie en Radicalisering 2010 en Voortgangsrapportage 2009| Pdf-icoon Pdf-bestand
* Operationeel Actieplan 2010 definitief| Pdf-icoon Pdf-bestand Zie het origineel

* Voortgangsapportage 2009 definitief| Pdf-icoon Pdf-bestand