Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nieuw dienstpistool politie komt later

22 december 2009

Dienstwapen in holster De Europese aanbestedingsprocedure voor de aanschaf van nieuwe pistolen voor de Nederlandse politie heeft vertraging opgelopen. De aanbesteding loopt vertraging op doordat (om uiteenlopende redenen) geen van de pistolen voldoet aan de gestelde eisen.

Na ingewonnen juridisch advies is ervoor gekozen om gebruik te maken van de zogeheten procedure door onderhandelen met leveranciers die zich hebben gekwalificeerd voor de technische test. Onderdeel van de procedure is een nieuwe technische test.

Door de vertraging zal de aanbesteding pas in december 2010 zijn afgerond, negen maanden later dan gepland. Het vervangen van de huidige pistolen en de bijbehorende omscholing gebeurt dan in 2011, 2012 en 2013.

Het huidige pistool, de Walther P5, is verouderd en te duur en moet op den duur vervangen worden. De Walther P5 is ongeveer 25 jaar geleden in gebruik genomen door de Nederlandse politie. Het ontwerp stamt echter uit de jaren '70. Door technologische ontwikkelingen zijn er tegenwoordig pistolen op de markt die mogelijk beter aan de huidige eisen voldoen.