Wereldwijd offensief tegen intolerantie, discriminatie en onbegrip


Nederlandse jongerenorganisatie Globals Foundation start wereldwijd offensief tegen intolerantie, discriminatie en onbegrip

AMSTERDAM, 20091222 -- De moslimhaat in Nederland neemt toe, Wilders' aanhang groeit, discriminatie blijft bestaan en tolerantie voor andere culturen lijkt steeds kleiner te worden. Globals Foundation probeert daar een tegengeluid aan te bieden. Door jongeren wereldwijd in contact met elkaar te brengen op een interactief internetplatform en hen kennis te bieden over conflicten die spelen in de wereld, wil Globals het begrip voor andere culturen wereldwijd vergroten.

De stichting is opgericht door Nederlandse studenten die merkten dat weinig leeftijdsgenoten op de hoogte waren van de conflicten en humanitaire crises die er op dit moment aan de gang zijn en dat het moeilijk was deze informatie op een makkelijke manier te vinden. Door dit gebrek aan kennis is begrip en respect voor mensen die in deze moeilijkheden zitten vaak ver te zoeken. Maar jongeren zijn de deelnemers van de mondiale wereld van morgen. Daarom is het van belang bij hen het respect voor andere culturen te vergroten. Dit zal leiden tot vreedzamer contact tussen verschillende groepen, wat weer een vreedzamere wereld met zich meebrengt. Ook al is het niet het regelrechte middel voor wereldvrede; kennis, bewustzijn, begrip en contact zijn wel vier basisvoorwaarden voor een vreedzame wereld.

Kennis biedt Globals door de online database waarin duidelijke en neutrale artikelen zijn opgenomen over conflicten. Bewustzijn komt door het contract dat bezoekers van de site wordt gevraagd te ondertekenen, waarmee men een Global wordt en verklaart respect te hebben voor alle mensen, ongeacht ras, nationaliteit, religie of geslacht. Begrip wordt vergroot door het wereldwijde forum, waar jongeren van verschillende culturen en achtergronden met elkaar kunnen praten over onderwerpen die hen interesseren. Contact wordt bevorderd door het meeting point, waar Globals af kunnen spreken om nieuwe mensen te ontmoeten wanneer men bijvoorbeeld in het buitenland studeert, naar een nieuwe stad verhuist of internationale mensen in de eigen stad wilt ontmoeten. Deze vier elementen worden samengebracht op de website www.globalsfoundation.org.

De stichting wordt gesteund door politicus en VN diplomaat Jan Pronk en tot nu toe hebben jongeren uit 30 verschillende landen het contract ondertekend.