Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

202_2009

Wegen gladheidsbestrijdingsprogramma sneeuw- en ijsvrij

Sittard-Geleen, 23 december 2009 De strooiploegen van de gemeente Sittard-Geleen hebben de afgelopen dagen alle wegen uit het gladheidsbestrijdingsprogramma sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Dat is gebeurd door dertig medewerkers van de gemeente, die de beschikking hebben over zestien voertuigen.

Het gaat in totaal om ruim vijfhonderd kilometer weg en 250 kilometer fietspad, die met behulp van acht grote vrachtwagens en acht bestelwagens zijn schoongemaakt.

De straten waar tot nu toe geen gladheidsbestrijding heeft plaatsgevonden, liggen vooral in woonwijken waar weinig verkeer komt. Vandaag, woensdag 23 december, is geprobeerd om ook enkele van die straten sneeuw- en ijsvrij te krijgen,maar dat lukt alleen met behulp van groot materieel dat vaak de smalle straten niet in kan.

De lichte dooi en de regen die maandagavond en dinsdag gevallen is, hebben bovendien voor flinke ijsvorming gezorgd. Dat ijs verdwijnt niet door alleen maar zout te strooien. Het is noodzakelijk dat het zout verspreid wordt door het verkeer. Omdat er in die straten nauwelijks verkeer komt, kan het zout zijn werk niet doen. Een bijkomend probleem is dat het ijs evenmin aan de kant geschoven kan worden. Alleen met behulp van laadscheppen kan het ijs verwijderd worden. Dat is bijvoorbeeld gisteren en vandaag gebeurd in de centra van Geleen en Sittard. In Sittard is de Markt nu vrijwel schoon.

In de woonwijken waar nu nog een laag ijs/sneeuw op de weg ligt, wordt geen extra zout gestrooid omdat dit geen soelaas biedt.

---