Rijksuniversiteit Groningen

The impact of cerebral injury in donation and transplantation. A central role of the intestine

Datum: 23 december 2009

Promotie: L.G. Koudstaal, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The impact of cerebral injury in donation and transplantation. A central role of the intestine

Promotor(s): prof.dr. R.J. Ploeg, prof.dr. H. van Goor

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in kwaliteit donornieren bij hersendood

Een niertransplantatie kan de kwaliteit van leven van een dialysepatiënt aanzienlijk verbeteren. Er is echter een tekort aan donornieren; gemiddeld staan dialysepatiënten vier jaar op de wachtlijst voordat er een geschikte nier beschikbaar is. Een deel van de donornieren is afkomstig van hersendode personen. Eerder onderzoek toonde aan dat door hersendood een ontstekingsreactie optreedt in donororganen. Dit kan de kwaliteit van de organen verminderen, waardoor de kans op een succesvolle transplantatie afneemt.

Promovenda Lyan Koudstaal onderzocht schade die aan donornieren kan ontstaan wanneer door hersendood de darm van de donor beschadigd raakt. Ze beschrijft ontsteking, gereguleerde celdood en verhoogde doorlaatbaarheid van de darm bij hersendode donoren. Ook laat ze zien dat in de hersendode periode de hoeveelheid ontstekingsremmend eiwit in het bloed (angiopoietin-1) afneemt en de hoeveelheid ontstekingsstimulerend eiwit (angiopoietine-2) toeneemt. Hierdoor treedt een ontstekingsreactie op. Koudstaal toont aan dat de concentratie angiopoietine-2 in het bloed van de hersendode donor de kans op donornier-overleving voorspelt. Hogere waarden hiervan voorspellen een lager risico op donornierverlies. De inzichten uit dit onderzoek helpen om vast te stellen of een donornier geschikt is voor transplantatie.

Lyan Koudstaal (Groningen, 1982) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Chirurgie, Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de De Cockstichting. Koudstaal werkt inmiddels als arts-assistent klinische genetica in het AMC.

Laatst gewijzigd: 10 december 2009 11:30