Rijksvoorlichtingsdienst

Maritieme zones Noordzee gewijzigd door aanleg Maasvlakte 2

Op dit moment wordt Maasvlakte 2 aangelegd. Inmiddels zijn de werkzaamheden zo ver dat een groot deel van de buitenrand van het terrein is aangelegd. Deze buitenrand is door de Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine gekarteerd, en wordt voor het eerst uitgegeven op 23 december 2009 in ENC (Electronic Navigational Chart) NL50132a. Het uitbrengen van deze ENC leidt tot een wijziging van de Nederlandse basislijn volgens het VN Zeerechtverdrag (UNCLOS). De basislijn is opgebouwd uit de nulmeterdieptelijn zoals weergegeven in de zeekaarten en enkele rechte basislijnen die onder andere de monding van de Westerschelde en de wateren tussen de Waddeneilanden afsluiten.

Vanaf deze basislijn worden de verschillende maritieme zones van Nederland berekend. Dit zijn:


-Waterhuishoudingszone: 0-1 Nautische Mijl (M) vanaf de basislijn;


-Gemeenschappelijk Visserijbeleid Europese Unie: zones 3-12 M en 6-12 M vanaf de basislijn;


-Territoriale Zee: 0-12 M vanaf de basislijn;


-Aansluitende Zone: 12-24 M vanaf de basislijn;


-Exclusieve Economische Zone: van 12 M vanaf de basislijn tot aan de buitengrens.

Een wijziging van de basislijn, zoals nu door de aanleg van Maasvlakte 2, zorgt voor een uitbuiging van de maritieme zones van Nederland. Door het uitbrengen van bovengenoemde ENC is Nederland, dat ophoudt bij de buitengrens van de Territoriale Zee, dus groter geworden. De buitengrens is maximaal circa 1,5 M meer zeewaarts komen te liggen; de oppervlakte van het Nederlands territorium is met ongeveer 55 km2 toegenomen.

Wijzigingen in maritieme zones zijn conform het VN Zeerechtverdrag pas geldig zijn wanneer de basislijn officieel is gepubliceerd (op papier of elektronisch) door de Nederlandse overheid. Een verandering van de kustlijn in werkelijkheid heeft dus geen effect, totdat deze verschijnt in de zeekaart. Op deze manier kan elke zeeman zelf bepalen of hij zich binnen of buiten 12M uit de kust bevindt, door dit uit te meten in de meest recente grootschalige zeekaart.