Gemeente Geldermalsen

Cameratoezicht bij stations NS in gemeente Geldermalsen

Projecten rond Merwede-Lingelijn leiden tot een betere kwaliteit van het treinvervoer en meer veiligheid in treinen en stationsomgevingen. Al verschillende jaren is de gemeente Geldermalsen samen met andere gemeenten actief betrokken bij ontwikkelingen rond de zogenaamde Merwede-Lingelijn, de spoorverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het gaat daarbij onder andere om projecten die gericht zijn op intensivering van het gebruik van deze spoorverbinding en verhoging van het toezicht en de veiligheid in en rond treinen en stationsgebieden. Tegen die achtergrond wordt gefaseerd in alle stationsomgevingen langs de lijn cameratoezicht ingevoerd. Dit functioneert al bij de stations in Gorinchem, Leerdam en Hardinxveld-Giesendam. In het eerste kwartaal van 2010 volgt nu ook het cameratoezicht in de stationsomgevingen van Geldermalsen en Beesd.

Voor het cameratoezicht langs de gehele Merwede-Lingelijn is in de gemeente Gorinchem een centrale uitleesruimte ingericht. Hier worden 24 uur per dag camerabeelden van de aangesloten stations bekeken. Zodra incidenten worden waargenomen, wordt contact opgenomen met hulpdiensten, politie of andere instanties voor het ondernemen van verder actie.

De camera's kunnen op afstand worden bediend. Met één camera worden bij het station Beesd het gehele voorplein en het perron beveiligd. Het stationsgebied van Geldermalsen is behoorlijk groot. Vandaar dat hier in totaal drie camera´s worden geplaatst, één aan elke kant van het station en één op het perron. Afhankelijk van de ervaringen en de toekomstige herinrichting van dit gebied kunnen er mogelijk in de toekomst nog meer camera´s bij komen.

Om cameratoezicht een juridische basis te geven is het nodig in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hierover enkele bepalingen op te nemen. Het college zal hiertoe op korte termijn een voorstel aan de gemeenteraad presenteren.

Met het realiseren van cameratoezicht bij de stations in Beesd en Geldermalsen is in totaal een bedrag van circa EUR 70.000,-- gemoeid.
---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258