23/12/2009 09:00

Vereniging Eigen Huis

Minder opleveringsgebreken in de nieuwbouw: bijeffect van de crisis?

Het gemiddeld aantal opleveringsgebreken bij nieuwbouwwoningen lijkt zich te stabiliseren. Evenals vorig jaar werden in 2009 bij opleveringen van nieuwe woningen gemiddeld 22 gebreken aangetroffen, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters is van mening dat het aantal opleveringsgebreken sterk omlaag moet tot minder dan 10. Bovendien moeten de aangetroffen fouten en gebreken door de bouwer snel en goed worden hersteld.

Tussen oktober 2008 en met september 2009 voerden bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis ruim 21.000 opleveringskeuringen uit. Met name in de laatste maanden is een lichte verbetering van de opleverkwaliteit te zien. Het aantal gebreken daalde toen naar gemiddeld 18 per woning. Mogelijk zorgt de dalende bouwproductie voor een afnemende werkdruk en een betere opleverkwaliteit.

Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis laat ook zien waar het mis gaat. Ruim een kwart van de opleveringsfouten wordt veroorzaakt door de timmerman. De meeste gebreken komen voor bij de kozijnen van ramen en deuren (16%). Op de tweede plaats komen problemen met het schilderwerk (15%). Kapot of beschadigd glas staat op de derde plek (7%).





http://www.eigenhuis.nl