Gemeente Almelo

Almelo zet in op versterking brede scholen én sport- en cultuuraanbod voor jeugd

23 december 2009 - De Gemeente Almelo neemt deel aan de impuls `brede scholen, sport en cultuur' van de ministeries Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag EUR 425.000 euro beschikbaar gesteld voor de inzet van 6,6 fte combinatiefunctionarissen in 2010 en 2011. Dit is een functie waarbij een werknemer in dienst is bij één werkgever, maar werkzaam is voor twee of meer sectoren: in dit geval onderwijs, sport en/of cultuur. Hiermee wil de gemeente samen met maatschappelijke partners een extra impuls geven aan de ontwikkeling van brede scholen én het sport- en cultuuraanbod voor de jeugd versterken.

De maatschappelijke partners hebben de intentie uitgesproken in samenwerking met de gemeente Almelo inhoud te willen geven aan deze combinatiefuncties en substantieel bij te dragen in de financiering ervan. De Muziekschool Twente heeft al een intentieverklaring afgegeven. Met de andere (potentiële) partijen zullen nadere afspraken worden gemaakt, uiteindelijk resulterend in een overeenkomst.

Met de inzet van de combinatiefunctionarissen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan beleidsdoelen als vermindering overgewicht bij kinderen, sportieve en culturele ontwikkeling van kinderen, participatie, kwaliteitsverbetering van het (bewegings) onderwijs, versterking van de sportverenigingen in Almelo en sociale cohesie. Ook kan een aantal succesvolle sport - en beweeg activiteiten van de Buurt, Onderwijs en Sport (BOS) projecten worden gecontinueerd.

Intentieverklaring

Eind 2007 heeft de Gemeente Almelo een intentieverklaring getekend voor het realiseren van 12,3 fte combinatiefuncties in 2012. Door de verhoging van het normbedrag per fte bij gelijkblijvend budget is dit aantal door het rijk naar beneden bijgesteld. Almelo komt hierdoor uit op 6,6 fte in 2010 en 2011, uit te breiden naar 10,8 fte in 2012 en de daarop volgende jaren. In 2010 en 2011 wordt de rijksbijdrage aan de deelnemende partners uitgekeerd in de vorm van subsidie. Continuering in 2012 en de daarop volgende jaren is afhankelijk van een bereidheid van de gemeenteraad om hiervoor in de begroting met ingang van 2012 middelen te reserveren.

De impuls "Brede Scholen, sport en cultuur" is bedoeld om een extra impuls te geven aan de ontwikkeling van brede scholen, het sport- en cultuuraanbod voor de jeugd en het versterken van sportverenigingen door het realiseren van combinatiefuncties. Het rijk hoopt met deze impuls uiteindelijk in 2012 2250 fte combinatiefuncties te realiseren. Het aantal te realiseren fte's per gemeente is berekend op het aantal inwoners onder de achttien jaar.