Gemeente Almelo

Meerwaarde stedelijk beheer model: professionaliteit en flexibiliteit

23 december 2009 - Het college heeft het "stedelijk beheer model" geëvalueerd. Uit de evaluatie is naar voren gekomen dat de invoering van het stedelijk beheer in de vijf betrokken wijkcentra geleid heeft tot professionalisering van het beheer, goede faciliteiten voor de gebruikers én optimaal gebruik van de wijkcentra door diverse doelgroepen. Het college wil de inzet van stedelijk beheer binnen deze wijkcentra dan ook handhaven.

Binnen het stedelijk beheer model werken beheerders die onder aansturing van de gemeente gedetacheerd worden in de wijkcentra Eninver, Gogomaat, Möllnwiek, De Schelf en De Schöppe.

Aangezien het stedelijk beheer bijdraagt aan het bieden van goede faciliteiten voor de gebruikers en een optimaal gebruik van de wijkcentra door diverse groepen gebruikers wil het college de inzet van stedelijk professioneel beheer handhaven. Het college is van mening dat het beheer van de wijkcentra geen kerntaak van de gemeente is. Daarom zal onderzocht worden hoe deze taak het beste buiten de gemeente geplaatst kan worden, met behoud van de meerwaarde van het stedelijk beheer: professionaliteit en flexibiliteit.

Het is niet noodzakelijk dat alle wijkcentra onder het stedelijk beheer vallen, omdat de wijkcentra hiervoor te verschillend zijn. Onder andere voor wat betreft het eigendom van de accommodatie. Voor wijkaccommodaties, die eigendom zijn van de gemeente, blijft de mogelijkheid bestaan dat besturen zelf het beheer en de exploitatie blijven uitvoeren. Eventueel met subsidie van de gemeente, mits wordt voldaan aan de subsidievoorwaarden. Bij eventuele uitbreiding van het stedelijk professioneel beheer naar andere wijkcentra is als randvoorwaarde gesteld dat het beheer en de exploitatie aan elkaar verbonden blijven. De verhuur- en baropbrengsten worden dan ingezet als dekking van (een deel van) de kosten van het beheer.