INLIA


Onderzoeker: pardonregeling succes 22/12/2009

De wetenschapper mr dr Carolus Grutters, verbonden aan het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft onderzoek gedaan naar de totstandkoming, inhoud en uitvoering van de Pardonregeling. Hij heeft vastgesteld dat deze regeling een groot succes is geweest. Het doel: plm. 30.000 dossiers van oudewetters wegwerken en zo een einde maken aan de jarenlange onzekerheid van betrokkenen is bereikt, dankzij een grondige voorbereiding en goed overleg met alle betrokkenen zoals gemeentebesturen en vluchtelingenorganisaties (m.n. VluchtelingenWerk en INLIA).

Om te voorkomen dat over een aantal jaren opnieuw een grootschalige regularisatie in de vorm van een pardonregeling nodig blijkt beveelt Grutters herinvoering aan van het driejarenbeleid als stok achter de deur voor de overheid om geen nieuwe achterstanden meer te laten ontstaan.

De Praktijk van de Pardonregeling, De uitvoering op gemeentelijk niveau van de Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet is verschenen in de serie Monografieen Vreemdeling en Recht bij Sdu Uitgevers, Den Haag (2009, ISBN 978 90 12 38045 4).

Alle documentatie over de pardonregeling die stond op de nu niet meer bestaande website pardonnu.nl is nu toegankelijk via de site van het Centrum voor Migratierecht: http://cmr.ru.nl/cmr/pardon.