Provincie Noord-Holland

Vijf projecten maken werk van water

23 december 2009 - Nieuwsartikel

De provincie Noord-Holland geeft vijf projecten subsidie voor watergebonden bedrijvigheid en waterrecreatie. Ruim ⬠1,7 miljoen wordt verdeeld onder deze projecten. Hiermee wil de provincie het gebruik van het water stimuleren, zowel in de recreatieve sector als bij de bedrijven in de regio.

Naast deze eerste ronde worden momenteel de aanvragen voor een tweede subsidieronde beoordeeld. Deze tweede tender heeft een totaalbedrag van ⬠6,7 miljoen. Om de effecten van de economische crisis te verlichten, is al het geld om watergebonden bedrijvigheid en waterrecreatie te stimuleren naar voren gehaald. Naar verwachting wordt begin 2010 bekend gemaakt welke projecten in aanmerking komen voor deze tweede tender.

Projecten

De volgende projecten krijgen geld toegekend vanuit de eerste subsidieronde:

Watergebonden bedrijvigheid

* Realisatie kade Noordzeekanaal â subsidie ⬠500.000,-: Door de aanleg van een los- en laadkade tussen de Siciliëweg en het Noordzeekanaal, zal het daar gelegen bedrijventerrein geschikt gemaakt worden voor kadegebonden activiteiten en voor vervoer over water. Hierdoor zullen er nieuwe bedrijven worden aangetrokken en zal de werkgelegenheid toenemen. Door de mogelijkheid van vervoer over water, wordt het wegverkeer ontlast.

* Kade Hoogtij â subsidie ⬠500.000,-: Dit project ontsluit het haven- en bedrijventerrein HoogTij via het water van het Noordzeekanaal, om zo bestaande en nieuwe bedrijven een aantrekkelijker vestigingsklimaat te bieden en vervoer over water te stimuleren. Dit betekent een ontlasting van het bestaande wegennet rondom het haven- en bedrijventerrein en de aansluitende routes richting IJmuiden, Amsterdam en de kop van Noord-Holland. Het project kan ervoor zorgen dat bestaande waterwegen beter worden benut en het aantal ton/kilometer over de weg afneemt.
* Nieuwbouw scheepswerf Kuijkhoven te Haarlem - subsidie â¬165.750,-: De firma Kuijkhoven wil zich toeleggen op winterberging, de verkoop en het onderhoud van scheepsmotoren. De firma heeft subsidie aangevraagd voor het realiseren van een nieuwe loods en het moderniseren van de scheepswerf. Vanuit het programma WED is er subsidie verleend voor de aanleg van basisvoorzieningen, het plaatsen van een buitenlift en de aanleg van pieren.

Waterrecreatie:

* Voorzieningen Toeristische Motorchartervaart Zaanse Schans â Zaanstad â Amsterdam - ⬠337.000,-: Om de toeristische en recreatieve mogelijkheden van de Zaanstreek te benutten, wil de Zaanstreek de voorwaarden scheppen voor het realiseren van twee op elkaar aansluitende motorchartervaart-verbindingen. Deze varen tijdens het toeristenseizoen volgens een dienstregeling. Tussen de twee diensten wordt een overstapmogelijkheid gecreëerd bij de Wilhelminasluis in het centrum van Zaandam. Het betreft de regionale waterverbinding tussen Amsterdam en Zaanstad en aansluitend daarop de vaarverbinding âDe Zaanhopperâ. De bootverbindingen worden ontwikkeld naar het voorbeeld van een boot met een hop-on/hop-off concept. Maar ook volgens het motorchartervaartconcept, waarbij arrangementen worden gekoppeld aan bezienswaardigheden en activiteiten.

* Den Helder Willemsoord: aanpassing sluizen zout naar zoet - ⬠223.000,-: Door het ombouwen van de historische Boerenverdrietsluis van een keersluis naar een schutsluis wordt jachthaven Willemsoord multifunctioneel toegankelijk. De haven fungeert als getijdehaven naar open zee, waardoor ook het IJsselmeer via de Waddenzee bereikbaar wordt bij de realisatie van het Wieringerrandmeer. De haven legt een verbinding die gunstig is voor de bereikbaarheid voor riviercruisetochten, motorchartervaarten en kleine recreatievaart.

Economische mogelijkheden van water

Noord-Holland wil de economische mogelijkheden van water optimaal benutten. Daarom verstrekt de provincie vanuit het programma WED subsidies aan nautische projecten die de economie en werkgelegenheid stimuleren. Bijvoorbeeld voor ligplaatsen voor recreatievaart, kades, watergebonden bedrijventerreinen en de aanleg van havens. De provincie Noord-Holland is een waterrijke provincie met een grote ligplaatscapaciteit voor watersporters. De watersport levert een belangrijke economische bijdrage aan Noord-Holland. Het grootste deel van de bestedingen en banen komt voor rekening van de watersportindustrie ( ⬠427 miljoen en 4.510 banen).
---