Gemeente Hilversum

Brandweer adviseert over veilige Kerstmis

publicatiedatum: woensdag 23 december 2009

Nu Kerstmis nadert, neemt het aantal branden toe. Onveilige kerstversieringen blijken maar al te vaak de oorzaak van menige december-brand. Om de feestdagen een feest te laten blijven, geeft de brandweer u hieronder tips voor een veilige Kerst.

Komt er een kerstboom?

Ø Een echte boom is erg brandbaar. Testen van TNO laten zien dat zelfs impregneren niet afdoende helpt. Wilt u het echt veilig doen, koop dan een kunststof kerstboom, gemaakt van een type kunststof dat niet makkelijk in brand gaat.

Ø Kiest u voor een "echte" boom, kies dan voor een boom met kluit en plaats deze in een stevige kuip. Houd de aarde waarin de boom geplant is goed vochtig, zodat de boom minder snel uitdroogt . Een kerstboom zonder kluit moet in een bak met voldoende water staan..

Ø Zorg dat de boom niet kan omvallen (hierdoor kunnen ongewild vluchtroutes worden versperd).

Ø Zet de boom niet te dicht bij de gordijnen.

Ø Gebruik geen echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel veranderen.

Ø Verlichting in de boom is mooi, maar alleen veilig als u elektrische verlichting met KEMA-keur gebruikt.

Ø Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen.

Ø Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen korte tijd te laten branden.

Ø Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer, en leg dat zodanig neer dat niemand er over kan struikelen.

Ø Doe de verlichting uit als u de woning verlaat. Haal de stekker uit het stopcontact, als u alleen een lampje los draait blijft risico op brand bestaan.

Ø Dennengroen (kersttakken) slechts beperkt gebruiken. Dit materiaal is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Daarom, kersttakken slechts in kleine clusters (1m2) ophangen, niet aan het plafond, en deze clusters dienen een onderlinge afstand te hebben van tenminste 3 meter vrije tussenruimte en bij voorkeur zijn opgehangen aan ijzerdraad met een dikte van tenminste 0,5 mm.

Gaat u versiering ophangen?

Ø Plafondversiering kan in sterke mate bijdragen aan de uitbreiding van een brand. Daarom mag plafondversiering alleen worden toegepast als deze brandvertragend is. Zie de verpakking.

Ø Wandversieringsmateriaal moet brandvertragend zijn uitgevoerd. Dergelijk versieringsmateriaal is verkrijgbaar bij de reguliere handel. Vraag hier expliciet naar.

Ø Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met warm wordende apparaten.

Ø Als u de buitenzijde van uw woning met versiering wilt verfraaien, zijn bovenstaande tips ook van belang. Houd rekening met de ondergrond, brandbaarheid, wijze en hoogte van ophangen en hoeveelheid versieringsmateriaal.

Laat u kaarsen branden?

Ø Zet de kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond.

Ø Gebruik geen houders van brandbaar materiaal zoals plastic, hout, kerstbakjes en dergelijke.

Ø Zet kaarsen en kerststukjes op plaatsen waar u ze altijd kunt zien en niet te dicht bij andere brandbare materialen zoals de gordijnen en dergelijke.

Ø Laat jonge kinderen NOOIT alleen bij brandende kaarsen

Ø Zet kaarsen en kerststukjes niet te dicht bij een warmtebron zoals de radiator van de centrale verwarming of bijvoorbeeld in de vensterbank. De kaarsen kunnen dan week worden en ombuigen.

Overigens is deze extra aandacht voor de brandveiligheid niet alleen nodig tijdens de komende feestdagen. Het gehele jaar verdient brandveiligheid uw bijzondere aandacht. Bedrijven, scholen en instellingen met verdere vragen kunnen terecht bij de afdeling Preventie van brandweer; tel: 688 55 55. Meer informatie staat ook op http://brandweergooienvechtstreek.nl/

De brandweer wenst u gezellige en vooral veilige feestdagen toe.