Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Ontwikkeling woonwijk aan de Lange Dreef van start

Gemeente en Heuvelrug Wonen sluiten overeenkomst. De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de woningcorporatie Heuvelrug Wonen gaan samen de ontwikkeling van de woonwijk aan de Lange Dreef in Driebergen-Rijsenburg oppakken. De bedoeling is dat er aan de Lange Dreef 250 woningen worden gebouwd, waarvan 45% in de sociale sector. Daarnaast komen er 33 kopappartementen en 14 wooneenheden voor zorg aan de flats langs de Lange Dreef. Deze woningen zijn alle in de sociale huursector. Met de realisatie van de kopbebouwing en de woningbouw aan de Lange Dreef wordt naast veel sociale bouw ook een mooie afronding gerealiseerd van de bebouwing aan deze kant van het dorp.

In mei 2005 ondertekenden de gemeente en Heuvelrug Wonen al een intentieverklaring om de mogelijkheden van een gezamenlijke gebiedsontwikkeling te onderzoeken. Inmiddels heeft de gemeente alle benodigde gronden in het gebied verworven en is een groot aantal plannen vastgesteld, zoals het bestemmingsplan, het Beeldkwaliteitsplan, het Uitwerkingsplan en het Natuurinrichtingsplan. Met de uitwerking van al deze plannen heeft de gemeente de regie over de planontwikkeling in dit gebied kunnen behouden. Kortom nu is het moment genaderd dat een volgende stap moet worden gezet over de vraag op welke wijze dit gebied verder moet worden ontwikkeld. Om een groot aantal redenen is gekozen voor een gezamenlijke gebiedsontwikkeling.

Wethouder Robbert Waltmann en manager Vastgoed van Heuvelrug Wonen, Peter Felix lichtten vandaag de samenwerkingsplannen toe in een gezamenlijke bijeenkomst voor de pers. De samenwerking heeft voor beide partijen meerwaarde, omdat er meer zekerheid is om het sociale deel van het woningbouwprogramma te realiseren en de risico's te spreiden. Beide partijen streven er naar om niet alleen aan de opgave van de bouw van 250 woningen te kunnen voldoen, maar ook om het plangebied als woongebied in een groene omgeving in te richten. Ook zal bijzondere aandacht worden besteed aan het aspect van duurzaamheid, niet alleen voor wat betreft de maatregelen aan de woningen, maar ook voor de inrichting van de openbare ruimte.

Voor de samenwerking zal een aparte rechtspersoon worden opgericht waarin zowel de gemeente als de woningcorporatie ieder voor 50% risicodragend in zullen deelnemen. Deze rechtspersoon wordt belast met de verdere gebiedsontwikkeling. De gemeenteraad en de provincie moeten nog instemmen met deze overeenkomst van samenwerking en het oprichten en deelnemen in de voorgestelde rechtspersonen. In 2010 vindt de afronding van de juridische procedures van een aantal deelplannen plaats en de voorbereiding van gunning voor de Europese aanbesteding van de vastgoedontwikkeling