Gemeente Haaksbergen


Centrum Jeugd en Gezin vanaf 2011
23-12-2009 Centrum Jeugd en Gezin vanaf 2011 Ouders en kinderen ondersteunen bij het opvoeden en opgroeien. Als er in een gezin iets aan de hand is goede afstemming organiseren tussen de hulpverlenende instanties. Dit zijn de twee doelstellingen van het Centrum Jeugd en Gezin, dat de komende jaren overal in den lande wordt geopend. In 2011 komt in Haaksbergen een Centrum Jeugd en Gezin. Hoe dit centrum vervoglens gezinnen gaat begeleiden wordt nu steeds meer duidelijk nu een Haaksbergse visie en een regionaal stappenplan gemaakt zijn.

Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) wil voor alle opvoeders, jongeren en kinderen tot en met 23 jaar een centraal en laagdrempelig punt zijn voor vragen over opgroeien, opvoeding, gezondheid en onderwijs. De Haaksbergse visie is dat het CJG goed herkenbaar moet zijn. Daarom komt er in Haaksbergen een fysiek inlooppunt. Waar dat inlooppunt komt is nog niet bekend. Dat wordt het komende jaar uitgezocht. In ieder geval moet het heel toegankelijk en laagdrempelig zijn, zo is de gedachte. Opvoeden is immers niet zo simpel en mensen hoeven niet te schromen om met hun vragen te komen. De opvoedingsondersteuning wordt behalve via fysiek contact ook digitaal en telefonisch aangeboden.

Context kind
Het CJG krijgt in Haaksbergen vijf functies. De medewerkers geven informatie en advies. Ze bieden licht pedagogische hulp. Ze nemen verontrustende signalen waar en ondernemen hier ook actie op als dat nodig is. Ze begeleiden bovendien ouders en kinderen naar gespecialiseerde hulpinstanties en zorgen voor afstemming tussen hulpverleners als er op meerdere fronten hulp nodig is. Wat betreft dat laatste is het motto: één gezin, één plan. Hulpverleners kijken niet naar het kind alleen, maar naar het kind in zijn gezin. Als een broer verslavingsproblemen heeft en een moeder overspannen is, dan mist een hulpverlener de gehele context als hij alleen naar de problemen van een kind kijkt. Het CJG heeft de taak om alle hulp te coördineren en te zorgen dat er één zorgplan is voor zo'n gezin. Om het centrum in Twente van de grond te krijgen werken de Twentse gemeenten samen en is inmiddels een stappenplan gemaakt om tot oprichting van de Twentse centra te komen. Ook komt er een gezamenlijke website.