23/12/2009 10:13
>
St. Greenpeace Nederland

Protest Greenpeace bij Deense ambassade

Maandenlange celstraf in Kopenhagen dreigt voor Nederlandse medewerker

Den Haag, 23 december 2009 - Greenpeace protesteert vanochtend bij de Deense ambassade in Den Haag tegen de arrestatie van Greenpeace-medewerker Joris Thijssen in Kopenhagen. Met kerstliederen en een grote kerstkaart doen collega's en familie een oproep om de Nederlander vrij te laten voor de feestdagen. Afgelopen vrijdag werd Thijssen tijdens de klimaattop in Kopenhagen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een activiteit van Greenpeace op de rode loper bij de Deense koningin, waarbij actievoerders in gala een spandoek vasthielden. Een maandenlange celstraf dreigt. Naast Joris werden drie Greenpeace-actievoerders opgepakt.

Liesbeth Sluis, de vriendin van Joris Thijssen, spreekt vanochtend met de Deense ambassadeur. Zij hoopt op directe vrijlating: "Ik steun Joris in zijn acties voor Greenpeace. Hij staat voor wat hij doet en is bereid zich voor de rechtbank te verantwoorden. Ik wil hem graag met kerst weer in mijn armen kunnen sluiten."

Regeringsleiders zijn afgelopen week in Kopenhagen niet verder gekomen dan een algemene verklaring over de ernst van klimaatverandering. Er zijn slechts vrijblijvende afspraken gemaakt over het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het akkoord is niet bindend en zit vol gaten.

"Al jaren zet Joris zich in voor het klimaat. In China maakte hij zich hard voor duurzame energie, in Patagonië documenteerde hij de smeltende ijskappen", zegt Femke Bartels, hoofd campagnes bij Greenpeace. "De reactie van de Deense autoriteiten op deze ludieke actie is buiten alle proporties. Wereldleiders zijn met rasse schreden de plek ontvlucht van de grootste klimaatflop ooit. Politici komen weg met een slap klimaatakkoord, maar onze mensen zitten nog vast."

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 520.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.





http://www.greenpeace.nl