Politie Hollands Midden

Nieuwerkerk aan den IJssel - Agenten redden leven man door gebruik AED

Nieuwerkerk aan den IJssel, 22-12-2009 o Een man uit Nieuwerkerk aan den IJssel raakte op maandag 21 december om 11.50 uur onwel in zijn woning aan de Elbe. Agenten die snel ter plaatse waren, namen de reanimatie over van de buurman en vrouw van de onwel geworden man. Zij sloten de AED (Automatische Externe Defibrillator) aan en pasten een aantal keer een schok toe waarna de man weer hartslag kreeg.

De man werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De agenten reden achter de ambulance aan om de twee kinderen van het echtpaar ook naar het ziekenhuis te brengen. Naderhand kwam het ambulancepersoneel langs het politiebureau om te zeggen dat de agenten goed hadden gehandeld: zonder de AED had de man het niet overleefd.

Dankzij AED kan politie direct starten met verlenen eerste hulp De Raad van Hoofdcommissarissen heeft eind 2007 besloten dat alle noodhulpautos van de politie voorzien moeten worden van een AED. De achterliggende reden is dat de politie vaak als eerste bij een ongeval of een melding van onwelwording aanwezig is. Door de beschikking te hebben over de AED kan vrijwel direct gestart worden met het verlenen van eerste hulp bij een hartstilstand wat de overlevingskans van het slachtoffer kan vergroten.