Politie Hollands Midden

Bergambacht - Aanhoudingen na doden roofvogels

Bergambacht, 22-12-2009 o Het Regionaal Milieu Team (RMT) van de politie Hollands Midden heeft vier verdachten aangehouden, die vermoedelijk jarenlang roofvogels in de polders rond Bergambacht vingen en doodden. De verdachten vonden dat de vogels concurreerden met daar jagende jagers.

Medewerkers van het RMT en zogenoemde groene BOAs ontdekten in februari dit jaar in de polders rond Bergambacht een kraaienvangkooi. Bij onderzoek van de kooi bleek dat er lokvogels als duiven en hanen werden gebruikt. Kennelijk werd de kooi ook gebruikt voor het vangen van roofvogels.

Roofvogels zoals havik en buizerd, zijn beschermde inheemse dieren. Het vangen, doden en bezit van deze dieren (levend of dood) is dan ook een strafbaar feit. Daarom werd na overleg met het Functioneel Parket te Rotterdam besloten tot het instellen van een nader onderzoek.

Daarop werd een 63-jarige man uit Bergambacht op heterdaad betrapt bij de kooi. De man stond op het punt de kooi in te stappen om de vogel te doden. Hij werd aangehouden en bekende dat hij al jaren roofvogels ving en doodde, omdat deze concurreerden met de daar jagende jagers. De havik werd door het RMT in vrijheid gesteld. Bij het vervolgonderzoek zijn in december nog drie andere verdachten aangehouden. Twee van hen, een 53-jarige man uit Stolwijk en een 77-jarige man uit Bergambacht, bekenden eveneens hun aandeel. Tegen de verdachten wordt proces verbaal opgemaakt.