Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Jaar 2009 was warm en zeer zonnig
Het jaaroverzicht van het KNMI
23 december 2009 - Het afgelopen jaar was warm. In De Bilt bedraagt de gemiddelde temperatuur naar schatting 10,5 graden tegen 9,8 graden normaal. Bovendien was het zeer zonnig: 2009 hoort tot de zonnigste jaren sinds de metingen begonnen in 1901. De zon scheen gemiddeld ruim 300 uur meer dan gewoonlijk. Verder viel er minder regen dan gewoonlijk.
Met de warmte heeft 2009 de trend voortgezet van de laatste jaren. Sinds 1997 waren alle dertien jaren te warm of veel te warm. Toch bood het jaar ook vorstperiodes. De winter beheerste niet alleen de afgelopen weken het weerbeeld maar ook in het begin van het jaar.

De koude januari bood voor het eerst sinds lange tijd weer eens een tiental dagen onvervalst winterweer met schaatsplezier. Boven de 10 cm dikke sneeuwlaag in Limburg zijn begin dit jaar zelfs temperaturen gemeten van meer dan 20 graden onder nul. Ook in december kwam het tot zeer strenge vorst met een minimum van -18 graden in Deelen bij Arnhem. Hevige sneeuwval zorgde in de aanloop naar Kerst voor grote problemen. Op zondag 20 december gaf het KNMI zelfs een Weeralarm uit voor de zware sneeuwval. Op verschillende plaatsen bereikte de sneeuw een dikte van 10 tot 20 cm en lokaal is meer dan 30 cm gemeten. Een sneeuwdek van die dikte dat zich lang handhaaft komt in ons land niet vaak voor.

Na de koude januari lag de temperatuur voortdurend boven normaal. Februari was alles behalve winters en vooral april was een bijzonder warme maand, een van de zachtste van de meetreeks. Dat had ook zijn weerslag op het voorjaar dat op een na de zachtste was in ruim honderd jaar. Ook de zomer was warm en daarmee de negende warme zomer in successie. Fraai was het weer echter lang niet altijd. De zomer bood uiterst wisselvallig weer met heel wat soms flinke regen en onweersbuien. Een hittegolf zat er niet in maar tropische temperaturen zijn soms wel gemeten. In Ell, waar het in het begin van het jaar zeer streng vroor werd op 20 augustus 37 graden gemeten. In De Bilt kwam de temperatuur slechts op een dag boven de 30 graden maar warme dagen met meer dan 20 graden en zomerse dagen met meer dan 25 graden waren er veel meer dan normaal. Ook de herfst was zacht, op drie na de zachtste sinds tenminste 1901. Vooral november was een uitzonderlijk zachte maand waarin de winter nog op afstand bleef.

Uitgebreid jaaroverzicht
Zie voor het uitgebreide KNMI-jaaroverzicht met cijfers en grafieken onder Verder Lezen- Jaar 2009: dertiende warme jaar op rij.

Eerste uitgave: 23-12-09