Siemens

Persbericht

200912.254

Den Haag, vrijdag 18 december 2009

Focus bij onderzoek ligt op duurzaamheid erkenning voor 13 uitmuntende uitvinders

Siemens toont sterk innovatievermogen ondanks economische crisis

Het innovatievermogen van Siemens is niet te stuiten: het bedrijf beschikt momenteel over 56.000 patenten, 1000 meer dan in het boekjaar 2008. In het boekjaar 2009 heeft Siemens circa 4200 patenten aangemeld, die het resultaat zijn van ongeveer 7700 uitvindingen die zijn gemeld door de 32.500 onderzoekers en ontwikkelaars die wereldwijd voor Siemens werken. Dat komt neer op 35 uitvindingen per werkdag. Recent ontvingen dertien uitvinders voor hun uitzonderlijke prestaties in München een onderscheiding uit handen van bestuursvoorzitter Peter Löscher. Tot de bekroonde uitvindingen behoren een infraroodcamerasysteem dat beelden kan maken van het gloeiend hete binnenste van een gasturbine, de milieuvriendelijke Green Ship-technologie en een nieuwe diagnostische methode waarbij 3D-röntgenbeelden worden gebruikt om kanker te kunnen aantonen. De dertien uitvinders hebben samen ongeveer 1000 afzonderlijke patenten op hun naam staan.

Sinds 1995 kent Siemens jaarlijks de onderscheiding uitvinder van het jaar toe aan uitmuntende onderzoekers en ontwikkelaars bij het bedrijf. Acht van de dertien uitvinders van dit jaar houden zich met groene technologieën bezig, aldus Löscher. Daaruit blijkt wel dat Siemens ook bij onderzoek duidelijk de nadruk legt op duurzaamheid. Wereldwijd zijn wij de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologieën en we willen onze positie ook in de toekomst verder uitbouwen.

Een van de onderscheiden uitvinders doet onderzoek naar nieuwe stoomturbines voor zonnecentrales, het type dat nodig is voor het project om milieuvriendelijke stroom van de Noord Afrikaanse woestijn naar Europa te transporteren. Een andere uitvinder ontwikkelt extreem hittebestendige legeringen voor de reparatie van en het onderhoud aan hoogefficiënte gasturbines. En een team van uitvinders ontwikkelt een volledig nieuw soort stroomomvormer die ingezet moet gaan worden bij de aansluiting op het elektriciteitsnet van windparken op zee.

Ook in de crisis zetten wij onverminderd in op onderzoek en ontwikkeling, aldus prof. Hermann Requardt, hoofd Corporate Technology en CEO van de Siemens-sector Healthcare. Corporate Technology heeft een significante bijdrage geleverd aan het aantal uitvindingen in 2009: het aantal gemelde uitvindingen is met bijna een derde toegenomen. Dat onderstreept het belang van deze eenheid als innovatiebron voor Siemens als geheel.

Het innovatievermogen van het concern is niet te stuiten, aldus dr. Winfried Büttner, hoofd van de patentafdeling van Siemens. Wij richten ons nu nog sterker op het aanmelden van kwalitatief hoogwaardige patenten om zo de belangrijke technologische posities van het bedrijf te waarborgen.