Siemens

Persbericht

200912.253

Den Haag, vrijdag 18 december 2009

CO2-besparingen bij klanten lopen in boekjaar 2009 op tot 210 miljoen ton

Siemens verhoogt omzet met producten uit milieuportfolio naar EUR 23 miljard

Siemens AG heeft in het afgesloten boekjaar 2009 met producten en oplossingen uit het milieuportfolio ruim EUR 23 miljard omgezet. Ten opzichte van het vorige boekjaar, waarin de omzet bij vergelijkbare berekening op circa EUR 20,7 miljard uitkwam, groeide het groene portfolio met circa elf procent. Aan het milieuportfolio werden in het boekjaar 2009 onder meer energiebesparende motoren, zonne-energie-omvormers en geselecteerde componenten voor energiebesparende gebouwentechniek toegevoegd. Onze groene producten en oplossingen dragen in deze tijd van economische recessie bij tot de stabilisering van onze activiteiten", aldus Barbara Kux, lid van het concernbestuur en Chief Sustainability Officer. De onderneming had er al eerder op gewezen dat de totale omzet van het Siemens-concern van het boekjaar 2009 naar verwachting op het niveau van vorig jaar zou uitkomen.

De klanten van Siemens konden in het boekjaar 2009 met de toegepaste producten en oplossingen uit het Siemens-milieuportfolio (voor het eerst als zodanig samengesteld in boekjaar 2007) hun kooldioxide-uitstoot (CO2) wereldwijd verlagen met in totaal 210 miljoen ton. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van de steden New York, Tokio, Londen en Berlijn samen. Vorig jaar kwam de totale besparing bij vergelijkbare berekening uit op in totaal 160 miljoen ton. Voor het boekjaar 2011 wordt al met een jaarlijkse besparing aan CO2-uitstoot van tenminste 300 miljoen ton gerekend. Dat is ongeveer de totale huidige CO2-uitstoot van de zes megacities New York, Tokio, Londen, Singapore, Hongkong en Rome samen.

De sterkste groei binnen de groene portfolio bereikte Siemens met producten en oplossingen op het gebied van windenergie. Hier wist de onderneming grote opdrachten in de wacht te slepen, onder andere in het kader van de bouw van s werelds grootste windpark in de monding van de Theems bij Londen. Dergelijke grote projecten vormen de basis voor de toekomstige groei. Ook de aanhoudend sterke activiteiten met STEG (= stoom en gas) -energiecentrales en bijbehorende key-componenten dragen bij tot de verdere ontwikkeling van Siemens groene portfolio.

Andere aanjagers van de groei zijn milieuvriendelijke treinen en trams, alsmede de componenten van zogenoemde smart grids: intelligente stroomnetten, waarvoor momenteel een belangrijke nieuwe markt in ontwikkeling is. Siemens rekent op dit gebied - waarop wereldwijd ook tal van stimuleringsprogramma's gericht zijn - tot 2014 met opdrachten ter waarde van circa zes miljard euro.

Achtergrond milieuportfolio

Tot het milieuportfolio behoren Siemens-oplossingen uit nagenoeg alle relevante gebieden van opwekking, transmissie en gebruik van energie, of het nu gaat om gebouwen, verlichting, verkeer of industrie, maar ook andere milieutechnologieën maken er deel van uit. Vrijwel alle divisies uit de drie sectoren Industry, Energy en Healthcare leveren hun bijdrage. De grootste individuele bijdrage aan de CO2-besparing is over het algemeen afkomstig van activiteiten met hoogefficiënte gasturbines, retrofitting van oudere energiecentrales, windenergie-installaties, energie-efficiënte verlichting en milieuvriendelijke treinen.

Een product dat in het Siemens-milieuportfolio wil worden opgenomen en in de berekeningen meetelt, moet bijdragen aan de verlaging van de broeikasgas-emissies of moet als milieutechnologie dienst doen bij het schoonhouden van lucht en water. Dit geldt zonder enig voorbehoud voor alle producten op het gebied van regenereerbare energie. Het CO2-reductiepotentieel van de andere Siemens-producten wordt vastgesteld op basis van specifieke referentiewaarden. Zo wordt bijvoorbeeld het besparingspotentieel van de momenteel meest geavanceerde en meest efficiënte STEG-energiecentrales berekend door de uitstoot per opgewekt kilowattuur stroom te vergelijken met de gemiddelde emissiewaarde van alle energiecentrales wereldwijd. Op dezelfde wijze wordt ook de bijdrage van lichtdioden of spaarlampen berekend. Tot het milieuportfolio behoren daarnaast ook oplossingen voor de modernisering van verouderde kolencentrales. Dat is omdat een rendementsverhoging hier tegen relatief lage kosten een aanzienlijk potentieel voor de vermindering van CO2-uitstoot oplevert. Ook het besparingspotentieel bij de energieoptimalisering van gebouwen wordt berekend door middel van een voor/na-vergelijking.

Het milieuportfolio wordt regelmatig verder ontwikkeld en uitgebreid. De controle op de omzet en de CO2-besparingen in dit portfolio berust ook in het boekjaar 2009 bij PricewaterhouseCoopers. Dit gebeurt op basis van de criteria van de Greenhouse Gas Protocol Initiative van de World Business Council for Sustainable Development en het World Resources Institute.