Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 22 december

Alkmaar, 22-12-2009 o 15.45 uur

Verwarde man met rolstoel op Provincialeweg

Hoorn, maandag 21 december 2009.

Rond 14.30 uur heeft de politie een 29-jarige verwarde man uit Hoorn met zijn rolstoel van de Provincialeweg gehaald. Hij was door passanten al naar de berm van de weg gedirigeerd omdat het een gevaarlijke situatie opleverde. Tijdens het onderzoek bleek dat de man eerder stennis had gemaakt bij de Geestelijke Gezondheidsdienst. Hij had daar een tafeltje tegen de muur gegooid en was kwaad vertrokken. De man is overgebracht naar het bureau in Hoorn en werd daar overgedragen aan de hulpverlening.

Wanbetaler pleegt verzet

Wieringerwerf, maandag 21 december 2009.

In de middaguren heeft de politie een 54-jarige man uit Wieringerwerf aangehouden in zijn woning aan de Meeuwstraat. De man moest nog een geldboete van 140 euro betalen wegens een verkeersovertreding maar weigerde dit, ook nadat hij herhaaldelijk in de gelegenheid was gesteld dit te doen. Hij zou voor het bedrag zeven dagen gegijzeld kunnen worden. Het ging om een kleine vermeende verkeersovertreding waar de man het niet mee eens was.

Nadat de agenten door de vriendin van de man de woning waren binnen gelaten weigerde hij pertinent om met de politie mee te gaan. Hij moest worden overmeesterd en in de handboeien worden vervoerd naar het bureau in Den Helder. Daar werd een nieuw proces-verbaal tegen de man opgemaakt wegens het plegen van weerspannigheid tegen de politie. Nadat hij de verkeersboete alsnog had voldaan mocht hij naar huis.

Aanhouding na burenruzie

Heerhugowaard, maandag 21 december 2009.

Gistermiddag liep een burenruzie aan de Annie van Hattemtuin uit op een handgemeen. Een 26-jarige man raakte in een verhitte discussie met zijn 62-jarige buurman omdat deze van buiten te nadrukkelijk in zijn woning had gekeken. Hierop duwden zij elkaar over en weer en kwamen ze ten val. De politie werd gebeld waarna de 26-jarige man werd aangehouden. Hij verzette zich enigszins en schold aan het bureau de agenten uit. Hij werd voor de nacht in verzekering gesteld. Hij is vanmiddag met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Rijbewijs ingenomen

Den Helder, dinsdag 22 december 2009.

Rond 00.40 uur werd bij een routinecontrole op de Ruyghweg een 32-jarige automobilist uit Den Helder aangehouden. De man had teveel gedronken en blies aan het bureau als beginnend bestuurder 565 ug/l (tot 90 toegestaan). In 2006 was er ook al eens proces-verbaal tegen hem opgemaakt wegens het rijden onder invloed. Deze keer werd ook zijn rijbewijs ingenomen.

Rijbewijs ingenomen (2)

Heerhugowaard, dinsdag 22 december 2009.

Rond 04.30 uur werd op de Oosttangent een 38-jarige automobilist uit Heerhugowaard gecontroleerd op drankgebruik. De man had teveel gedronken en moest aan het bureau weewerken aan een ademanalyse. Daar blies hij 685 ug/l (tot 220 toegestaan voor een gevorderd bestuurder). Omdat hij een hogere scote had dan 570 ug/l werd zijn rijbewijs meteen ingenomen.

Minder snelheidsovertredingen door vriesweer

Regio, dinsdag 22 december 2009.

De meeste automobilisten in onze regio passen hun snelheid de laatste dagen goed aan de weersomstandigheden aan. Ondanks het soms door sneeuw en opvriezing gladde wegdek worden er weinig ernstige aanrijdingen gemeld bij de politie. Blikschades worden vaak onderling geregeld.

Gisteren controleerde de politie op zeven locaties door de hele regio met flitscameras de snelheid van automobilisten. Ook bij die controles hield men zich goed aan de maximum snelheid. Er passeerden ruim 15.000 automobilisten waarvan er slechts 370 te snel reden. Uitschieter was nog de Rijksstraatweg in Hippolytushoef. Van de 1661 passanten reden er daar toch nog 140 sneller dan de toegestane 80 km/u.

Politie treedt op tegen illegaal vuurwerk en overlast (tevens themabericht dat per mail met foto naar de media is verzonden).

Voorkom ook zelf onveilige situaties

Regio, dinsdag 22 december 2009.

De viering van Oud en Nieuw is een feestelijk gebeuren. De politie werkt samen met bijvoorbeeld de brandweer, de gemeente en ook scholen om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dit geldt zowel voor de avond en nacht van 31 december als de periode daarvoor. Ook het voortijdig afsteken van vuurwerk en het in bezit hebben van illegaal vuurwerk wordt aangepakt. Meld het ons als u overlast heeft.

Minder meldingen

In 2009 is het aantal overlastmeldingen met ongeveer de helft teruggelopen. Vorig jaar waren er regionaal zon 1500 meldingen, nu ligt dat aantal op nog geen 500 (meting tot 22 december). Belangrijke reden hiervoor kan zijn dat de politie in de grensgebie-den grote hoeveelheden illegaal vuurwerk heeft afgevangen. Ook in de regio Noord-Holland Noord is de politie actief en heeft al enkele partijen illegaal vuurwerk onderschept. Bovendien worden leveranciers in samenwerking met de gemeenten gecontroleerd.

Hot spots en hot shots

Ieder gebied vereist een eigen aanpak. In sommige gebieden verloopt de jaarwisseling relatief rustig, terwijl het in andere wijken onrustig is en er zelfs zeer onveilige situaties ontstaan. Tijdens de jaarwisseling zet de politie extra mensen in, maar ook in de weken ervoor zijn politiemensen alert en brengen zij hotspots en hotshots in kaart. Wanneer er bijvoorbeeld brandbare materialen worden ingezameld grijpt de politie in (hotspot). De politie gaat in gesprek met personen die eerder voor problemen hebben gezorgd (hotshots). Ook let de politie extra op illegaal vuurwerk, het afsteken van carbid of het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden.

Wat kunt u zelf kunt doen als het om vuurwerk gaat?

Er wordt dus streng toegezien op het naleven van de regels om onveilige situaties te voorkomen. Maar de politie kan dit niet alleen. Bewoners zijn ook zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid. Koop het vuurwerk bij een erkend verkoopadres. Bewaar het vuurwerk op een veilige droge plaats en steek het vuurwerk aan met een speciaal lont of een sigaret. Zorg voor de veiligheid van uw kinderen. Steek vuurwerk alleen af op 31 december van 10.00 uur s ochtends tot 2.00 uur s nachts. En tenslotte, ruim het vuurwerkafval op straat zo snel mogelijk op om te voorkomen dat kinderen op Nieuw-jaarsdag proberen vuurwerk proberen aan te steken dat nog niet is afgegaan.

Straffen en boetes

Denk erom dat er een HALT-straf (voor 12 tot en met 16-jarigen) of een boete staat (beginnend vanaf 50 euro) op het te vroeg afsteken of in het bezit hebben van vuur-werk. De hoogte van de boete voor personen ouder dan 16 jaar wordt bepaald door Justitie.

Partij illegaal vuurwerk in beslag genomen (tevens homepagebericht)

Heiloo, dinsdag 22 december

Gistermorgen omstreeks 02.00 uur werd een 27-jarige Alkmaarder aangehouden op verdenking van het bezit van illegaal vuurwerk. De man werd in zijn personenauto gecontroleerd op de Heerenweg in Heiloo. Op de achterbank lag een tasje met vuurwerk, reden genoeg om de auto verder te onderzoeken. In de kofferbak stonden enkele dozen met vermoedelijk illegaal vuurwerk. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het vuurwerk werd in beslag genomen. Het bleek te gaan om een partij van ruim veertig kilo. De man is in verzekering gesteld in verband met een nader onderzoek.

Illegaal vuurwerk (2)

Nibbixwoud, maabdag 21 december 2009.

Maandagmiddag 21 december 2009, omstreeks 13.50 uur, deed de politie onderzoek in een bestelbusje dat geparkeerd stond in de Nuboxstraat in Nibbixwoud. Onder een kleed lag een partij vuurwerk van zon 130 kilo. Hierbij zaten onder anderen Chinese rollen en lawinepijlen. Een 47-jarige man uit Nibbixwoud werd aangehouden.

Partij illegaal carbid in beslag genomen

Winkel, dinsdag 22 december 2009.

Vanmorgen heeft de politie, samen met de gemeente, een controle uitgevoerd bij een zaak in Winkel. Het vermoeden bestond dat de ondernemer van de zaak illegaal carbid in voorraad zou hebben. De verdachte was zelf niet aanwezig maar wel zijn personeel. Er werd 183 kilo carbid in het bedrijf aangetroffen zonder dat er een vergunning voor was of dat de brandweer op de hoogte was van de aanwezigheid van het gevaarlijke goedje. Carbid vormt in combinatie met water acetyleen. Dit is een gevaarlijk reactief gas. Carbid wordt vooral in het Oosten van ons land gebruikt voor het carbid-schieten, zals alternatief voor vuurwerk. In onze regio is dit in de meeste gemeenten verboden omdat het veel overlast veroorzaakt vanwege de harde knal en bovendien gevaarlijk is en er kans bestaat dat een melkbus waarmee het wordt verschoten uit elkaar klapt.

De ondernemer wordt nog gehoord door de politie en er zal een proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.