Buitenlandse Zaken België


Datum: 23/12/2009

Modernisering van de ontwikkelingssamenwerking tussen de Democratische Republiek Congo en België: goed bestuur en effectiviteit

De Congolese Minister van Internationale en Regionale Samenwerking, Raymond Tshibanda, en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel hebben afgelopen maandag 21 december 2009 de Belgo-Congolese Gemengde Commissie afgesloten.

Tijdens deze Gemende commissie hebben België en de Democratische Republiek Congo een nieuw Indicatief Samenwerkingsprogramma afgesproken voor de periode 2010-2013.

Dit nieuwe Indicatief Samenwerkingsprogramma (ISP) wil ambitieus en een voorbeeld zijn. Aan de vooravond van 2010, het jaar waarin de 50 jaar onafhankelijkheid van de DRC wordt gevierd, is dit ISP de voltooiing van een intens en vruchtbaar proces, dat begon met het bezoek van Minister Charles Michel aan Congo in april. Dat bezoek liet toe om de programmering voor 2008-2009 te deblokkeren en de krijtlijnen uit te tekenen voor het nieuwe ISP: effectiviteit van de hulp, concentratie op een aantal sectoren, goed bestuur, bestrijding van corruptie,...

Het programma legt de funderingen voor een nieuw partnerschap in verhouding tot de geprivilegieerde relatie tussen België en de DRC. Het nieuwe programma verhoogt de middelen van de bilaterale samenwerking van 65 miljoen euro/jaar in het vorige ISP naar 75 miljoen euro/jaar.

De Belgische steun kan nog toenemen in de laatste twee jaren van het programma, als er concrete vooruitgang wordt vastgesteld inzake democratisch en financieel bestuur.

Er is ook een bereidheid om de effectiviteit van de Belgische hulp in DRC te verhogen door het aantal interventiesectoren te verminderen tot:


* Wegen en veerponten (vanuit een optiek van een ontsluiting van rurale gebieden)

* Landbouw

* Onderwijs

Overigens zullen ook een aantal gerichte acties in de gezondheidssector worden verdergezet.

Concreet gaat het onder meer om een 10.00-tal kilometers wegen die zullen hersteld en onderhouden worden, ongeveer 15 miljoen mensen wiens voedselzekerheid zal toenemen, en duizenden jongeren wiens ontplooiingskansen zullen toenemen dankzij kwaliteitsvol technisch- en beroepsonderwijs.

Het programma zal ook bijzondere aandacht besteden aan goed bestuur en de bestrijding van corruptie. Beide regeringen erkennen het belang van een goed verloop van verkiezingsprocessen, versterking van de samenleving en van de staat als wetgever en dienstverlener, van goed bestuur en van een nultolerantie tegenover corruptie.

Bovendien zal de impact van deze samenwerking toenemen door een toespitsing op een specifiek aantal geografische zondes waardoor schaalvoordelen worden gecreëerd.

Contact :

Valentine Delwart, Porte-parole : 0476/22.43.43 - valentine.delwart@diplobel.fed.be