Pijnacker-Nootdorp


Datum 23 december 2009

Pijnacker-Nootdorp doet ook mee aan landelijke campagne ministerie binnenlandse zaken Gemeente, politie en brandweer: veilige en gezellige jaarwisseling

De gemeente Pijnacker-Nootdorp streeft naar een veilige en (daardoor) gezellige jaarwisseling voor alle inwoners. Samen met de brandweer, politie en het jongerenwerk.

Verreweg het grootste deel van onze bevolking eet met oud en nieuw gezellig oliebollen, heft het (champagne)glas en steekt vuurwerk af. Om het voor iedereen feestelijk te houden geeft ook Pijnacker- Nootdorp, net als Delft, Zoetermeer en Den Haag, gehoor aan de oproep van minister Ter Horst (binnenlandse zaken) om maatregelen te nemen tegen overlast tijdens de jaarwisseling. Zo worden bedreigingen aan het adres van hulpverleners niet getolereerd. Waar mogelijk worden daders aansprakelijk gesteld voor schade aan openbare eigendommen.

Openbaar ministerie
Daarnaast kan het openbaar ministerie tegen verdachten in strafzaken rond oud en nieuw hogere straffen eisen. Zeker als ze zich agressief gedragen tegen politiemensen, brandweerlieden of ambulancemedewerkers.

Nootdorp en Delfgauw
In Pijnacker-Nootdorp kunnen belangstellenden op twee vaste locaties een oudejaarsvuur aansteken. Daarvoor is ontheffing van de Wet milieubeheer verleend. Het gaat om:


· Nootdorp, in de berm nabij de tennisvereniging aan de Laan van Floris de Vijfde en De Poort
· Delfgauw, terrein achter de Pottenbakkerstraat

Deze locaties zijn aangewezen in overleg met de politie en de brandweer.

Voorschriften oudejaarsvuren
Voor het gebruik van de locaties gelden strikte voorschriften:


· het `bouwwerk' mag alleen bestaan uit kerstbomen en schoon hout
· kunststof, autobanden of -wrakken, caravans en vuurwerk zijn verboden
· de locatie mag pas worden opgebouwd op donderdag 31 december vanaf 09.00 uur
· buiten de aangewezen locaties zijn géén oudejaarsvuren toegestaan.

Oude Leede
Het vreugdevuur in de Oude Leede gaat dit jaar niet door. Als voorwaarde voor een ontheffing van de Wet milieubeheer gold de eis: het melden van de daders die verleden jaar (tegen de afspraken in) in de nieuwjaarsnacht auto's en een caravan op het vuur reden. Aan die voorwaarde is niet voldaan.





De gemeente neemt in Oude Leede een aantal preventieve maatregelen om repressie zoveel mogelijk te voorkomen. Zo komt er cameratoezicht en worden hekken geplaatst bij het parkeerterrein en het trapveld. Als maatregel om de handhaving ter plaatse te ondersteunen geldt van zondag 29 december 2009 vanaf 00.00 uur tot vrijdag 1 januari 2010 om 12.00 uur een samenscholingsverbod. Dit geldt voor het gebied tussen de Zuideindseweg en de Bovenmolenweg inclusief het trapveld en het aangrenzende parkeerterrein.

Nederland Schoon
De gemeente Pijnacker-Nootdorp haakt rond de jaarwisseling ook aan bij de landelijke campagne `Doe jezelf een schone straat kado' van de stichting Nederland Schoon. Veel mensen vinden vuurwerk mooi. Helaas laat het rommel achter na afsteken. Ook gebeuren veel ongelukken met vuurwerk pas later, als (vooral) kinderen zogenoemde `weigeraars' opnieuw proberen af te steken. Voor de veiligheid van iedereen is het dus noodzakelijk dat vuurwerkresten zo snel mogelijk worden opgeruimd en bij het restafval terechtkomen. De gemeente vraagt inwoners om direct na het afsteken de vuurwerkresten te verwijderen, ook omdat (eventueel natte) resten moeilijker weg te halen zijn. Zeker als het een paar dagen is blijven liggen. Direct opruimen van vuurwerkafval voorkomt ongelukken en geeft een schonere aanblik van straten. Hiervoor zet de gemeente snel na oud en nieuw veegmaterieel in.

Ten slotte wenst het gemeentebestuur alle inwoners een heel gelukkig en gezond Nieuwjaar!

Pagina 2/2 23 december 2009