Gemeente Reiderland


Kunstwerk âDe laatste blikâ geselecteerd voor toekomstig herdenkingsmonument in Bad Nieuweschans

De kunstenaars Jakobine van Dömming, Els Otten en Hein van de Water krijgen opdracht van gemeente Reiderland om het kunstwerk âDe laatste blikâ te maken als herdenkingsmonument in Bad Nieuweschans.

Gemeente Reiderland wil een herinneringsmonument in Bad Nieuweschans oprichten voor de personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog per trein naar Duitsland werden weggevoerd.

Nieuweschans was het laatste station in Nederland. De locatie voor het herdenkingsmonument is het pleintje, naast het tweede perron. Op deze plek stonden, in de laatste oorlogsjaren, elke dinsdagavond 30 goederenwagons gerangeerd, om aangekoppeld te worden aan een Duitse locomotief, die de afgeladen wagons vervolgens naar de vernietigingskampen transporteerde.

Aldus werden voornamelijk Joodse mensen uit kamp Westerbork, maar ook zigeuners, homofielen, communisten en verzetsstrijders weggevoerd. Voor al deze mensen was Nieuweschans de laatste halte in Nederland.

Â

Gemeente Reiderland heeft Groningse beeldend kunstenaars, vormgevers en (landschaps)architecten die wonen in, of afkomstig zijn uit de provincie Groningen opgeroepen om in te schrijven voor dit herdenkingsmonument. De vraag is: met beeld en taal mensen laten stilstaan bij wat op deze plek, is gebeurd is. En "Dat nooit weer!"

Er werden 25 inschrijvingen ontvangen. Na toetsing aan de selectiecriteria werden drie inzendingen gekozen die opdracht kregen een schetsontwerp te maken. Uit de drie schetsontwerpen is het ontwerp âDe laatste blikâ van Jakobine van Dömming, Els Otten en Hein van de Water definitief geselecteerd.

Â

Dit ontwerp trof de commissie realisering herdenkingsmoment Bad Nieuweschans, omdat in een eenvoudige uitvoering de tragiek van de gebeurtenissen gestalte heeft gekregen. De gedeporteerden hebben het landschap alleen gezien door de kieren van de wagons.

Â

Dit kunstwerk wordt voor Bad Nieuweschans gemaakt. De realisatie van het herdenkingsmonument is gepland uiterlijk 30 april 2010.