CNV: Bovag dwingen om cao alsnog te ondertekenen

23/12/2009 12:15

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Metaaltechniek (onderdeel van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 23 december 2009


------

CNV: "Alles op alles om Bovag te dwingen tot ondertekenen cao"

Bovag zet eigen mensen in de kou

De Bovag weigert de cao voor de Metaal en technisch bedrijfstakken te ondertekenen. Bestuurder Marco Hietkamp van CNV Metaaltechniek betreurt dat: "Dit betekent dat werknemers die onder de branche motorvoertuigen vallen (garage- en tweewielerbedrijven) geen cao meer hebben. En ze lopen daarmee dus de 1,5 procent loonsverhoging mis per 1-2-2011, maar ook de 3,5 crisis bestrijdingsdagen (CBD) in 2010. Evenmin kunnen ze gebruik maken van de 58plus-regeling, waardoor oudere werknemers in de motorvoertuigen niet de garantie krijgen dat ze hun vut-rechten behouden als ze tijdelijk in de WW raken. Heel slecht vind ik dit. We zullen alles op alles zetten om de Bovag tot ondertekening te dwingen."

De Bovag wil de in oktober afgesproken cao openbreken en afwijkende afspraken maken met de vakbonden. Hietkamp: "Het gaat om drie zaken. De Bovag wil dat in 2010 de heffing van het O? fonds (OOMT) 0 procent wordt. Daarover was een half procent afgesproken. Vakbonden zijn best bereid om deze afspraak te maken, als dit verantwoord is.

De Bovag wil ook de 3,5 dag extra vrije tijd - de zogenoemde crisisbestrijdingsdagen - in 2010 omzetten in verplichte scholingsdagen. Dit is onaanvaardbaar! Deze dagen zijn bestemd om leegloop in de productie op te vangen. Want volgens ons is er in heel veel garagebedrijven spraken van vermindering van de werkzaamheden. In bedrijven waar nog wel voldoende werk is moeten de CBD's omgezet worden in een eenmalige uitkering van 1,5 procent in 2010. Dat is afgesproken en dat blijft zo!"

Volgens Hietkamp wil de Bovag met de bonden aparte criteria afspreken over de loonsverhoging per 1 februari 2011. In oktober was er een akkoord over 1,5 procent. "Zo'n bijstelling is voor ons eveneens onaanvaardbaar. Wij hebben immers afgesproken dat de structurele loonsverhoging in februari 2011 alleen niet doorgaat als alle sociale partners het daarover eens zijn. Dat is nu niet het geval. De Bovag probeert zich hiermee een soort vetorecht toe te eigenen en zo de structurele loonsverhoging in 2011 te blokkeren. Onacceptabel dus!"

Volgens Marco Hietkamp staan de bonden allerminst alleen in deze kwestie. "Ook de andere werkgeversorganisaties accepteren deze eisen van de Bovag niet. Sterker nog, de andere werkgevers - waaronder de Focwa - vonden en vinden het juist een goed cao-akkoord, passend in de huidige economische omstandigheden. Zij beschouwen de eisen van de Bovag als een bom onder het principeakkoord dat we op 29 oktober hebben afgesproken. En daarin hebben ze gelijk."

Marco Hietkamp verwijt de Bovag dat zij alle samenwerkingsverbanden opblaast. "Dit heeft voor OOMT en Innovam vrijwel zeker grote consequenties. Het

voortbestaan van de organisatie is in gevaar. Alle werknemers in de garagebedrijven en werkplaatsen zijn het kind van de rekening."

CNV Metaaltechniek wil samen met de collega-bonden de Bovag met alle mogelijke middelen dwingen om de cao alsnog te ondertekenen. In de derde week van januari zal in diverse ledenraadplegingen de koers worden uitgestippeld.





http://www.cnvmetaaltechniek.nl

http://www.cnv.net