Gemeente Breda

GWI-project Prinsenbeek wordt landelijke proeftuin

De Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft Prinsenbeek voorgedragen als âproeftuin woonservicegebiedâ om het landelijk beleid rond woonserviceontwikkeling te stimuleren.

In het land zijn tien van deze proeftuinen (één per provincie) genomineerd. Het project âGeschikt wonen voor iedereen in Prinsenbeekâ is uitgekozen als een van de 10 landelijke voorbeeldprojecten.

Â

Veel gemeenten zoeken, net als Breda, naar mogelijkheden om hun inwoners in staat te stellen om langer en beter zelfstandig te wonen. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) gaat onderzoeken wat in de praktijk de meerwaarde is van de verschillende aanpakken. De 10 projecten die zijn uitgekozen met hun aanpak lopen voorop en komen daarom in aanmerking voor het predikaat âlandelijke proeftuinâ. De komende twee jaar worden deze proeftuinen gevolgd en ondersteund. Aan het einde van de proefperiode wordt gemeten welke resultaten er zijn bereikt en of die er echt aan bijdragen dat mensen beter en langer zelfstandig kunnen wonen. Het leren van de ervaringen van de tien geselecteerde proeftuingemeenten is een kans om het GWI-concept te versterken.

Â

Aanpak Prinsenbeek

In Prinsenbeek wordt er hard aan gewerkt om mensen die te maken krijgen met functiebeperkingen, op een prettige manier zelfstandig te laten wonen in het dorp. Een aantal organisaties, werkzaam in Prinsenbeek, heeft de handen ineen geslagen. Een werkgroep heeft onderzocht welke maatregelen er op de korte en op de wat langere termijn getroffen kunnen worden om het doel âGeschikt Wonen voor Iedereen in Prinsenbeekâ dichterbij te brengen. De bevindingen zijn neergelegd in een uitvoeringsplan dat op 13 juli werd ondertekend. De stuurgroep is na de zomervakantie gestart met de aanpak van de 22 actiepunten uit het uitvoeringsplan. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Â

Breda, 23 december 2009