Politie Drenthe

Vuurwerkpistolen . . . . een onschuldig speeltje?

vuurwerkpistool rohm
Provincie Drenthe, 22-12-2009 o Een vuurwerkpistool lijkt een spannend speeltje om voor en tijdens de jaarwisseling mee te knallen. Maar wat weinig mensen en vooral jongeren niet weten, is dat het bezit van zon wapen illegaal is en zeer zwaar bestraft wordt.

Duitsland

Vaak worden deze vuurwerkpistolen uit Duitsland gehaald, omdat ze daar legaal verkocht worden. Dit neemt niet weg dat dezelfde pistolen in Nederland illegaal zijn. Mensen die een vuurwerkpistool in bezit hebben overtreden de Wet Wapens en Munitie, en dat is een misdrijf. En dat is niet voor niets. Ze zijn niet van echt te onderscheiden en bovendien is ondeskundig gebruik levensgevaarlijk.

Aantekening

Wanneer je gesnapt wordt met een vuurwerkpistool blijft het niet alleen bij een flinke boete. Justitie legt namelijk ook voor een aantal jaren vast dat je dit misdrijf gepleegd hebt; je krijgt een zogenaamde aantekening achter je naam. En dat moet niet worden onderschat! Deze aantekening kan namelijk verregaande consequenties hebben. Zo kun je door deze aantekening een functie waar een verklaring van goed gedrag voor nodig is wel vergeten.

Boetes

De boete voor het bezit van een vuurwerkpistool bedraagt 250,-. En ook voor de munitie die je bij je hebt, krijg je hoge boetes. Deze lopen uiteen van 100,- voor 50 patronen en 500,- voor meer dan 200 patronen.

Strenge controles

De politie controleert streng op het bezit van vuurwerkpistolen. Zo worden er wekelijks controles uitgevoerd in het grensgebied en reageert de politie direct op meldingen over deze wapens. Dit jaar zijn al weer tientallen pistolen in beslag genomen.

Bestemd voor de media

Wilt u meer informatie over dit bericht of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280. De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur.