Politie Drenthe

Veiligheid en gezelligheid staan voorop

Politie voorbereid op jaarwisseling

Provincie Drenthe, 23-12-2009 o Net als in de meeste provincies wordt de jaarwisseling in Drenthe gekenmerkt door een leuke en gezellige sfeer. Toch komen de gezelligheid en zeker de veiligheid ook elk jaar weer op veel plaatsen in het gedrang door veel kleine brandjes en vernielingen. De meeste vinden plaats in de jaarwisselingnacht na 24.00 uur. Politie Drenthe doet ook dit jaar weer haar uiterste best om dit te voorkomen en er een feestelijke nacht van te maken. Dit doen we samen met de gemeenten en de brandweer en waar mogelijk doen we een beroep op burgers. Dit alles om er een feestelijke en gezellige jaarwisseling van te maken, waarbij de festiviteiten veilig en ongestoord kunnen verlopen.

Wat gaat de politie doen
De oudejaarsnacht blijft voor de politie de drukste nacht van het jaar. De aanpak van politie, gemeenten, brandweer en andere partijen is vooraf sterk gericht op het voorkomen van (ernstige) ordeverstoringen, overlast, branden en vernielingen. Daarom zijn er al in een vroeg stadium afspraken gemaakt met de bevolking over activiteiten rondom de jaarwisseling. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de organisatie van grote feesten, de vreugdevuren en het knallen met carbid. Bijna overal is dit gebonden aan gemeentelijke regels. De wijkagenten van de politie hebben plaatsen met een zeker risico geïnventariseerd. Waar nodig zijn of worden preventieve maatregelen genomen.

De politie is echter niet alleen paraat als het gaat om het tegengaan van allerlei ongeregeldheden. Alle facetten van het politiewerk gaan door, ook zeker met oud en nieuw, en daar is de politie net als in andere nachten voldoende op voorbereid. Ook andere hulpverleningsdiensten zijn tijdens de jaarwisseling op de been om hun taak uit te voeren en dus hulp te verlenen aan mensen die dit nodig hebben.

Geweld tegen hulpverleners wordt nergens getolereerd. Bij deze vorm van agressie worden verdachten direct aangehouden en ingesloten. Justitie heeft een duidelijk beleid met betrekking tot dit soort mensen.

Grijp in bij agressie tijdens de jaarwisseling
Niet alleen de hulpdiensten en overheidsinstanties zijn verantwoordelijk voor een goede jaarwisseling. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan een prettige jaarwisseling. Zo kan iedereen bij agressie tijdens de jaarwisseling ingrijpen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is een campagne gestart rondom agressie tijdens de jaarwisseling.

Snelle melding maakt aanhouding op heterdaad mogelijk In voorgaande jaren konden daders van bijvoorbeeld vernielingen met vuurwerk tijdens de oudejaarsnacht snel worden aangehouden omdat buurtbewoners direct de politie belden. Ook het opgeven van een goed signalement helpt om daders direct of later te kunnen pakken. Vandalen kunnen niet alleen rekenen op een boete of straf maar draaien ook op voor de door hen veroorzaakte schade. Als u ziet dat er vernielingen worden gepleegd aarzel dan niet en bel de politie via 112. Want; 112 daar pak je ook daders mee! Bel ook bij overlast in uw buurt. Voor spoedgevallen natuurlijk ook via 112. Geen spoed maar wel politie nodig; bel dan 0900-8844.

Vuurwerk

Illegaal vuurwerk is vuurwerk wat volgens de geldende regelgeving niet is toegestaan. In Nederland is het niet alleen verboden om te kopen of te verkopen, maar men mag het ook niet in bezit hebben, opslaan, vervoeren of afsteken buiten de tijd die daarvoor geldt. Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk of een vuurwerkpistool is altijd strafbaar. Voor de wet is een vuurwerkpistool een vuurwapen en het in bezit daarvan is een misdrijf. Zie hier voor meer informatie over regelgeving en tips rondom vuurwerk.

Bestemd voor de media
Wilt u meer informatie over dit bericht of wilt u in contact komen met de dienstdoende voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met tel. 0592 - 45 1280. De voorlichter is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag tot 13.00 uur