Politie Haaglanden

persberichten 23 december

Haaglanden, 23-12-2009

Achtervolging eindigt tegen vangrail
Den Haag De politie hield na een achtervolging in de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 december een 44-jarige man Haagse automobilist aan. Politieagenten zagen de man omstreeks half vier vanuit de Van Ostadestraat de Vaillantlaan oprijden. Omdat de man erg hard reed, raakte zijn auto in een slip. Toen de man het voertuig weer onder controle had, ging hij er met hoge snelheid vandoor. De agenten zetten de achtervolging in, waarbij zij hem meerdere keren rode verkeerslichten zagen negeren. Bovendien reed de man met een snelheid van ongeveer honderd kilometer per uur. Op de Haagweg in Rijswijk stopte de auto en stapte een inzittende uit. Dit gaf de politieagenten de gelegenheid om de bestuurder aan te spreken. Toen een politieman het portier aan de bestuurderszijde opende, gaf deze echter plotseling gas. De agenten hielden de bijrijder staande en gaven het kenteken van de auto door aan de meldkamer, die vervolgens andere politieautos in stelling bracht. Op de Laan van Hoornwijck zagen de inzittenden van een politiewagen de bewuste auto rakelings langs zich heen scheren, waarna zij de achtervolging inzetten. Om aan de agenten te ontkomen, doofde de verdachte op het Prins Clausplein zijn lichten en haalde hij snelheden tot boven 160 kilometer per uur. Ter hoogte van het Forepark raakte de man in een slip en kwam zijn auto tegen de vangrail tot stilstand. Hierop konden politieagenten de man aanhouden, zij het met de nodige moeite. Op het politiebureau bleek dat de man te veel had gedronken. Hij blies 445 ugl. De afgelopen twee jaar is hij voor dit misdrijf al zon tien keer aangehouden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, gevaarlijk rijgedrag, het rijden zonder geldig rijbewijs en bedreiging van de politieagenten die hem aanhielden

'Sneeuwterroristen' aangehouden
Den Haag - Agenten in burger hielden dinsdag 22 december twee Haagse jongens aan nadat deze op de Delftselaan hun autoportieren opentrokken. Afgelopen weekend werden in Den Haag automobilisten bekogeld door jeugd die de portieren van auto's opentrokken en vervolgens de inzittenden onder vuur namen met sneeuw- en ijsballen. Ook een aantal strooiwagens werden op deze manier belaagd. Drie automobilisten bleken tijdens de belaging van hun voertuig te zijn beroofd van hun tas of mobiele telefoon. Hierbij raakten zeker drie automobilisten gewond en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

De afgelopen dagen hielden agenten daarom een extra oogje in het zeil met name in de omgeving van de Delftselaan. Zo ook twee agenten in burger, die dinsdag 22 december omstreeks 18.30 uur over de Delftselaan reden. Zij zagen een groep jongens wederom aan auto bekogelen en aan de portieren trekken. Net op het moment dat zij in wilde grijpen om de groep aan te houden, spurtte de groep uiteen bij het zien van een andere, opvallende politiewagen. Enkele uren later, omstreeks 20.30 uur, reden zij opnieuw over de Delftselaan en zagen wederom een groep jongens een auto belagen. Zij brachten hun auto tot stilstand, maar werden omdat zij in burger waren, door de groep niet herkend als politieagenten. Op het moment dat twee jongens ook bij de agenten aan de deuren trokken, hielden de agenten hen aan. De jongens, 14 en 15 jaar oud, werden naar het bureau gebracht. De recherche onderzoekt de zaak.

Eenzame kerst
Den Haag Een 20-jarige man uit Den Haag gaat een eenzame kerst tegemoet. Politieagenten zagen de man op de vroege ochtend van woensdag 23 december in zijn auto met hoge snelheid over de Vrederustlaan rijden. De man reed de Hazenrade in en toen de agenten hem achterna reden, zagen zij de wagen daar geparkeerd staan. De bestuurder probeerde zich in het voertuig te verstoppen. Dat mislukte, waarna de man een blaastest moest afleggen. Daaruit bleek dat hij teveel had gedronken (410 ugl). Bovendien heeft de man geen rijbewijs. Op het politiebureau ontdekten de agenten dat de man nog veertien dagen gevangenisstraf en twee boetes van in totaal 444 euro had openstaan. Behalve een eenzame kerst is de man ook zijn auto kwijt. Omdat de man de afgelopen drie jaar vijf keer eerder is aangehouden voor verkeersmisdrijven, namen de agenten zijn rijbewijs in beslag.

Geen onderbroekenlol
Leidschendam Een 21-jarige Hagenaar trachtte op dinsdag 22 december omstreeks 19.45 uur zijn slag te slaan in een warenhuis in het winkelcentrum Leidsenhage. Hij was samen met een nog onbekende persoon en nam eerst een grote tas weg. Hij propte voor ongeveer 400 euro aan boxershorts in die tas en verliet daarmee de winkel. Daar werd hij aangehouden door de bedrijfsbeveiliging en overgedragen aan de politie. De Hagenaar werd ingesloten in het politiebureau en aldaar in verzekering gesteld. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Naar zijn mededader wordt een onderzoek ingesteld.

Aanhouding na ruzie in verkeer
Leidschendam Een 64-jarige Haagse automobilist gaf op dinsdag 22 december omstreeks 12.30 uur middels armgebaren aan, dat een 35-jarige Leidschendamse automobilist hem op de Burgemeester Sweenslaan voorrang had moeten verlenen. De Leidschendammer bracht zijn auto tot stilstand, pakte een ijzeren staaf en liep op de Hagenaar toe. Hij opende het portier van de auto van de Hagenaar, bedreigde hem en schopte hem in de zij. Politieagenten wisten de Leidschendammer korte tijd later aan te houden. Hij werd ingesloten in het politiebureau en kreeg een proces-verbaal.

Vrachtauto ramt reclamebord
Leidschendam De bestuurder van een vrachtauto heeft op dinsdag 22 december omstreeks 06.00 uur een reclamebord van een electriciteitszaak in het winkelcentrum Leidsenhage vernield. De bestuurder reed na de aanrijding door zonder dat zijn identiteit of dat van zijn voertuig op behoorlijke wijze kon worden vastgesteld. Uit de beelden van beveiligingscameras bleek, dat de man een stuk tegen het verkeer was gereden en daarbij kennelijk het lichtreclamebord niet had opgemerkt. Het reclamebord dreigde te vallen, terwijl de tl-verlichting en diverse electriciteitsdraden kapot gereden waren. Inmiddels is de identiteit van de vermoedelijke bestuurder en het kenteken van de vrachtauto bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Burenruzie loopt uit de hand
Monster Een al langlopende burenruzie escaleerde dinsdag 22 december om 23.00 uur dusdanig dat een 64-jarige man uit Monster naar het ziekenhuis moest voor behandeling. Hij had zijn buurman gedreigd met een alarmpistool, waarop een vechtpartij ontstond. De politie onderzoekt de zaak en zal beide partijen verhoren.