Politie Groningen

Groningen weer Veiliger in 2009

Korpschef pleit voor één Noordelijk politiekorps

Provincie Groningen, 23-12-2009 o De provincie Groningen is ook in 2009 wederom veiliger geworden. De resultaten van het afgelopen jaar geven een positieve ontwikkeling op veiligheid.

Korpschef Oscar DrosHet aantal opgenomen aangiften in 2009 is licht gestegen. Het aantal geweldzaken zoals bedreiging en mishandeling nam daarentegen af. Wel blijkt dat 25% van de geweldzaken te maken heeft met huiselijk geweld. Ook het aantal inbraken in woningen blijkt 22% lager te zijn dan in het jaar 2008. Een probleemgerichte aanpak met relevante partners is succesvol geweest. Korpschef Oscar Dros kijkt tevreden terug op 2009.

De afgelopen jaren is bovendien hard gewerkt aan een stevige samenwerking tussen de drie noordelijke korpsen Drenthe, Friesland en Groningen. Een Shared Servicecenter Noord is opgericht en deze begint in 2010 daadwerkelijk te draaien. De personele reorganisatie is inmiddels begonnen. Korpschef Oscar Dros pleit echter voor het volledig samengaan van de drie korpsen en voor het ontstaan van één Noordelijk politiekorps, een fusie van de korpsen Drenthe, Friesland en Groningen. Hiermee ontstaat een robuust korps van circa 4500 medewerkers met een stevige operationele slagkracht. Een stap die uitstekend past bij de jarenlange samenwerking.

In zijn presentatie heeft Dros een uitgesproken opvatting dat interventies van de politie veiligheid op alle terreinen duurzaam moeten beïnvloeden. Binnen een integrale aanpak zal de politie niet schromen een strenge repressieve rol te spelen. Dat betekent voor Dros: Stoppen met quota, niet stoppen met streng zijn.

Geweld en inbraken

In 2009 is veel aandacht besteed aan de aanpak van geweldzaken. De resultaten zijn ernaar. Het aantal geweldzaken is sterk teruggelopen. Het aantal mishandelingen is ruim 11% minder dan in 2008, terwijl ook het aantal bedreigingen met 19% terugliep. In het totaal aantal geweldzaken blijkt dat 25% kan worden toegeschreven aan huiselijk geweld. Ook de woninginbraken namen in 2009 weer fors af. Een daling van 22% van het aantal inbraken is het resultaat. Een verwachte hausse van zaken eind 2008 heeft geleid tot gerichte inspanningen zoals een conferentie over de aanpak met alle relevante partners. Het oprichten van een inbrakenteam en het inzetten van preventieve acties op het thema hang en sluitwerk.

Toename diefstal fietsen

Fietsendiefstal blijkt in 2009 in Groningen een toename te geven van het aantal aangiftes. Een stijging van ruim 27 % is het resultaat, deels veroorzaakt door het vergemakkelijken van de
aangiftemogelijkheid via internet. Daarnaast wordt de toename toegeschreven aan notoire overlast veroorzakers in de stad Groningen, het wegnemen van dure fietsen vooral uit onafgesloten schuurtjes en het gebruik van valse sleutels. In 2010 zal in de gehele regio Groningen het terugdringen van fietsendiefstal dan ook extra aandacht krijgen.

Verkeer

Het aantal verkeersdoden in Groningen is ook in 2009 niet gegroeid. Waren er het jaar daarvoor nog 29 doden in het verkeer te betreuren. In 2009 is het aantal verkeersdoden tot nu 27 geweest. Ook het aantal meldingen verkeersongevallen met letsel bleef in 2009 stabiel. Opvallend is het grote aantal jongeren en fietsers dat betrokken was bij dodelijke ongevallen. In de afgelopen jaren blijkt sinds 2002 het aantal slachtoffers in het verkeer fors te zijn afgenomen. Het aantal ziekenhuis slachtoffers nam af met 23 % en het aantal dodelijke slachtoffers nam af met 50%. Het resultaat is niet alleen te danken aan een strenge handhaving van verkeersonveilig gedrag maar tevens aan educatie, voorlichting en een goede infrastructuur. Ook in 2010 richt de politie zich specifiek op fietsers door voorlichting, educatie en een gerichte handhaving.

Jeugdgroepen hebben prioriteit

Het jaar 2009 heeft de politie veel aandacht besteed aan het terugdringen van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit. In de provincie zijn alle jeugdgroepen in kaart gebracht omdat jeugdcriminaliteit veelal plaats vindt vanuit een groep. Een inventarisatie van de jeugdgroepen geeft het beeld dat de regio 35 problematische groepen heeft. Hiervan vertonen 26 groepen vooral hinderlijk gedrag zoals het rondhangen op hangplekken. Er zijn 8 overlastgevende groepen die zich wat nadrukkelijker bewegen en af en toe provocerend gedrag vertonen. Verder is er één criminele groep die zich veelal bezig houdt met criminele activiteiten. De inventarisatie is een eerste stap. Per groep wordt een maatwerk aanpak gerealiseerd in samenwerking met gemeenten, jongerenwerkers, scholen, justitie en andere partners. Zo heeft in 2009 in Winschoten een succesvol project gedraaid. Een door de politie opgericht Flexteam werd daarbij meerdere keren ingezet om lokale problemen zoals overlast, brandstichtingen en woninginbraken te kunnen aanpakken.

Ambitie 2010

Voor het nieuwe jaar gaat het korps Groningen zich wederom richten op een nog Veiliger Groningen. Daarnaast zal Regiopolitie Groningen veel aandacht geven aan het terugdringen van geweldzaken. Met name geweld tegen politiemensen blijft een aanhoudende zorg. Regiopolitie accepteert niet dat politiemensen het slachtoffer van geweld worden tijdens het uitoefenen van hun werk. Op dit gebied geldt een hard zero tolerance beleid. In 2009 blijkt het aantal incidenten tegen politiemensen met 17 % te zijn toegenomen. Tot half december 2009 zijn 115 aangiften gedaan door medewerkers van het korps. Naast de aanpak van geweld zal het proces Opsporing verder worden versterkt. Bij de afhandeling van het aantal eenvoudige aanrijdingen zal de inzet van de politie sterk worden verminderd. Wel zal de verkeersveiligheid opnieuw sterke aandacht krijgen. In 2010 zal het proces Burgernet ook in Groningen zijn intrede doen.

Perspresentatie 2009

Grafieken 2009

Spreektekst perspresentatie 2009